Най-много французи попаднаха сред номинираните за наградата на ФИФА за най-добър футболист на 2018 г. Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Рафаел Варан са представителите на световния шампион, които попаднаха в списъка с десетимата претенденти за отличието.

Традиционното си място сред номинираните запазват двете големи звезди на световния футбол - Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Очаквано в списъка попадна и голмайсторът на "Ливърпул" и Висшата лига Мохамед Салах.

Останалите претенденти са носителят на "Златната топка" за най-добър играч на световното първенство в Русия Лука Модрич, звездите на бронзовия медалист Белгия Еден Азар и Кевин де Бройне и голмайсторът на шампионата Хари Кейн.

Наградата на ФИФА, която е наречена The Best, се връчва на най-добре представилия се играч в периода 3 юли 2017 г. - 15 юли 2018 г. Освен спортните постижения се отчита "общото поведение на и извън терена".

Роналдо, който спечели наградата в досегашните й две издания, отново е големият фаворит за отличието. Другият сериозен претендент е Лука Модрич, който изведе Хърватия до финала на световното първенство и отново спечели Шампионската лига с "Реал" (Мадрид). Гризман също е със сериозни шансове, след като вдигна световната титла и трофея в Лига Европа.

В гласуването за наградата на ФИФА участват селекционерите и капитаните на националните отбори, представители на медиите и фенове чрез онлайн гласуване. Всяка от групите формира по 25% от вота.

Гласуването започва днес и ще продължи до 10 август. След това ФИФА ще отсее финалната тройка, а победителят ще бъде обявен на церемония в Лондон на 24 септември.

Тогава ще бъдат връчени още няколко награди - за футболистка на година, за най-добър треньор на мъжки и на женски отбор, за най-красив гол и за най-добър вратар.

Номинираните за най-добър треньор в мъжкия футбол са Масимилиано Алегри ("Ювентус"), Станислав Черчесов (Русия), Златко Далич (Хърватия), Дидие Дешан (Франция), Пеп Гуардиола ("Манчестър сити"), Юрген Клоп ("Ливърпул"), Роберто Мартинес (Белгия), Диего Симеоне ("Атлетико"), Гарет Саутгейт (Англия), Ернесто Валверде ("Барселона") и Зинедин Зидан ("Реал").

Дневник