Французинът Жулиан Алафилип спечели 16-ия етап в "Тур дьо Франс", който беше първи в Пиренеите. Колоездачът на "Куикстеп" измина дистанцията от 218 км между Каркасон и Банер де Люшон за 5:13.22 часа със средна скорост от 41.47 км/ч.

Алафилип взе втора етапна победа по познат сценарий. Той триуфмира и в първия алпийски етап, когато фаворитите за генералната победа пуснаха голяма откъснала се група да замине. Седмица по-късно ситуацията се повтори и Алафилип се оказа най-силен от бегълците.

Втори след него завърши Горка Исагире ("Бахрейн Мерида") на 15 секунди, а трети Адам Йейтс ("Мичълтън Скот").

Освен етапната си победа Алафилип нанесе голям удар и в класирането за катерачи. Той спечели 30 точки и вече води с 49 пред миналогодишния носител на фланелката на червени точки Уорен Баргил ("Фортунео").

Основната група пристигна 8.52 минути след етапния победител, но размествания в генералното класиране не настъпиха. Герант Томас запазва жълтата фланелка с аванс от 1.39 минути пред съотборника си Крис Фрум и 1.50 пред Том Дюмулен.

Етапът започна с проблеми, след като след преодоляване на първото изкачване Кот де Фанжо от четвърта категория на 25-ия километър, имаше фермерска блокада край пътя. Полицията успя да разпръсне протестиращите със сълзотворен газ, но той попадна в очите на част от колоездачите.

Това доведе до спиране на етапа за 15 минути, докато ситуацията се нормализира, а засегнатите бъдат прегледани от лекарските екипи. По-късно състезанието продължи.

Средната скорост беше много висока и чак след 100 километра езда стана успешно откъсване. В него се включиха 44 колоездачи, които започнаха трите сериозни изкачвания в етапа. Филип Жилбер премина през първото Кол де Порт д’Аспе, но падна на спускането.

Съотборникът му Алафилип премина пръв през следващото изкачване Кол де Менте, а на последното пръв се изкачи Адам Йейтс. Британецът обаче падна на спускането и изпусна сигурна победа, като Алафилип успя да го задмине и стигна пръв до финала.

"През целия ден беше много трудно, но имах и късмет, че попаднах в тази голяма група, която се откъсна. Не се чувствах много добре и не очаквах да стигна с най-добрите на финала", каза след етапа Алафилип.

Французинът става четвъртият с две етапни победи през 2018 г. Толкова има и съотборникът му Фернандо Гавирия, както още Герант Томас и Дилан Хрьоневехен. С три етапни успеха е световният шампион Петер Саган.

В сряда предстои 17-ият етап, който е с дължина от едва 65 километра между Банер де Люшон и Сен Лари-Сулан. То включва три тежки изкачвания Кол де Пейресурд (1-а категория с дължина 14.9 километра), Кол де Вал Лурон-Азе (1-а категория 7.4 км) и завършва на височината от висша категория Кол дю Порте – 16 км със среден наклон от 8.7%.

В етапа колоездачите ще потеглят със стартова решетка, като първите 20 в генералното класиране ще са заедно, а останалите разделени на групи на 70 метра по-назад.

Дневник