Белгийският ветеран Филип Жилбер напусна "Тур дьо Франс", след като счупи капачката на лявото си коляно в 16-ия етап. Колоездачът на "Куикстеп" падна тежко, но успя да се върне на велосипеда и дори завърши етапа, но по-късно обяви със сълзи на очи, че няма да продължи.

36-годишният Жилбер стартира за девети път в Обиколката на Франция и за 21-и в триседмична надпревара. Той има един етапен успех в тура през 2011 г., след което носеше и жълтата фланелка.

"Искрено съжалявам и съм много тъжен. Не исках турът да приключи така за мен, но понякога болката е по-силна от теб самия. Няма обаче по-хубаво място, на което да се намирам, защото всички в "Куикстеп" ме подкрепиха", каза Жилбер след финала.

Той беше част от откъсването от 44 колоездачи, което се оформи около 100 километра след началото на етапа. Белгиецът премина пръв през височината от втора категория Кол де Порте д’Аспе, но 57 километра преди финала падна при спускането.

Жилбер изгуби контрол над велосипеда на същото спускане, където през 1995 г. трагично загина олимпийският шампион Фабио Казартели.

Белгиецът се озова в триметрова пропаст, но с помощта на спортния директор на отбора си Брайън Холм се изкатери и се върна в състезанието.

След етапа Жилбер получи наградата за най-активен състезател, но не можеше да се движи самостоятелно. Той отиде до рентгеновия камион на тура, след което беше откаран и в болницата в Тулуза за допълнителни изследвания.

"Първоначално паднах и си казах, че не мога да мръдна, всичко ме болеше. За щастие Брайън и останалите дойдоха много бързо, усетих, че нямам нищо счупено, и се изкатерих обратно. Явно обаче адреналинът е притъпил болката. По-късно вече усетих, че нещата не са добре", каза пред белгийската телевизия Жилбер.

Колоездачът има 72 победи в кариерата си и е световен шампион от 2012 година. Етапът във вторник беше спечелен от съотборника на Жилбер Жулиан Алафилип.

 "Куикстеп" обаче остава с петима колоездачи в тура, след като по-рано спринтьорът Фернандо Гавирия се отказа в Алпите, а във вторник заради болест от велосипеда слезе и Тим Деклерк.

В сряда предстои 17-ият етап, който е с дължина от едва 65 километра, между Банер де Люшон и Сен Лари-Сулан. То включва три тежки изкачвания - Кол де Пейресурд (1 категория с дължина 14.9 километра), Кол де Вал Лурон-Азе (1 категория, 7.4 км) и завършва на височината от висша категория Кол дю Порте – 16 км със среден наклон от 8.7%.

В етапа колоездачите ще потеглят със стартова решетка, като първите 20 в генералното класиране ще са заедно, а останалите, разделени на групи на 70 метра по-назад.

Дневник