Станислав Черчесов остава селекционер на мъжкия национален отбор по футбол на Русия. Той ще запази поста си поне до европейското първенство през 2020 г., обяви вицепрезидентът на Руския футболен съюз (РФС) Никита Симонян.

Под ръководството на Черчесов Русия надмина значително очакванията и стигна до четвъртфиналите на световното първенство. След доброто представяне на домашния мондиал 54-годишният руснак беше номиниран за треньор на годината от ФИФА.

"Сборная" прескочи груповата фаза на световното за пръв път след разпадането на СССР и беше изключително близо до първо достигане до полуфиналите от това на СССР през 1966 г. Драматична загуба с дузпи срещу Хърватия обаче сложи край на участието на домакините.

Черчесов беше доста критикуван преди мондиала. Русия нямаше победа в официален мач в продължение на година. Когато започна турнирът, отборът заемаше 70-ото място в световната ранглиста - най-ниската позиция сред всички участници.

Черчесов застана начело на руския тим през лятото на 2016 г. Договорът на бившия национален вратар изтича през август.

"Разбира се, че ще продължи да работи и ще подготви отбора за Евро 2020. Кога ще бъде подписан новият договор? Трябва да питате (президента на футболния съюз) Александър Алаев", заяви Симонян пред агенция ТАСС.

Алаев е обявил пред ТАСС, че информация по въпроса може да се очаква в четвъртък. Тогава ще се проведе заседание на изпълнителния комитет на Руския футболен съюз.

Квалификациите за Евро 2020 ще започнат на 21 април 2019 г. Пред това отборите ще имат шанс да си осигурят квота чрез новия турнир на ФИФА, който ще замени приятелските мачове - Лигата на нациите.

Европейското първенство през 2020 г. ще се проведе на 12 стадиона в 12 европейски града. Санкт Петербург ще е домакин на четири мача - три от груповата фаза и един четвъртфинал.

Дневник