Найро Кинтана от отбора на "Мовистар" спечели 17-ия етап в Обиколката на Франция след епична битка по височините в Пиренеите. Колумбиецът беше най-добър в изпитанието от едва 65 километра между Банер де Люшон до Сен Лари Сулен за 2:21.27 часа със средна скорост от 27.57 км/ч.

Кинтана атакува на последната височина от висша категория Кол дю Порте и до финала не беше застигнат. Благодарение на успеха си колумбиецът се изкачи с три места в генералното класиране и вече е пети.

Най-близко до Кинтана завърши Дан Мартин (ОАЕ), който пристигна с изоставане от 28 секунди. Трети на 47 завърши Герант Томас от "Скай". Носителят на жълтата фланелка продължи с невероятното си представяне и направи нова решителна крачка към крайната победа в Тура.

Уелсецът вече води с 1.59 минути пред Том Дюмулен. Съотборникът на Томас Крис Фрум се оказа големият губещ и вече е трети на 2.31 минути изоставане.

Четвъртото си място запазва Примож Роглич ("Лото Йъмбо") на 2.47 минути зад Томас. Следват Кинтана (+3.30), Стивън Краусвайк (+4.19), Микел Ланда (+4.34), Ромен Барде (+5.13), Дан Мартин (+6.33) и Якоб Фулсанг (+9.31).

"Днес беше много тежко, но аз бях готов. Отдавна си избрах този етап, всичко беше предварително подготвено. В последните няколко дни не се чувствах много добре и това си пролича, защото загубих време в някои етапи. Въпреки това продължавам да имам увереност в моите сили и затова не мислех много преди да тръгна", каза Кинтана след етапа.

Победата е втора за него в Тура след 20-ия етап през 2013 г.

Етапът започна по нов начин, като нямаше неутрална зона, а състезателите потеглиха със стартова решетка. Това обаче не доведе до атаки сред лидерите, които предпочетоха да карат със стабилно темпо.

От самото начало се откъсна група, но Танел Кангерт успя да продължи сам по височината Кол де Пейрагюд. В групата на преследвачите беше носителят на фланелката на червени точки Жулиан Алафилип, а малко по-назад Алехандро Валверде със съотборника си от "Мовистар" Марк Солер.

Още на първото изкачване Кинтана спираше два пъти за смяна на предна капла, но нямаше проблеми да се завърне в групата на фаворитите.

Кангерт премина пръв през първото изкачване от Кол де Пейрагюд, а на следващата височина Кол де Вал Лурон-Азе Жулиан Алафилип го изпревари и взе нови 10 точки в класацията за катерачи.

В групата на фаворитите AG2R наложи високо темпо за лидера си Ромен Барде, което обаче не доведе до проблеми за останалите. Все пак групата премина изкачването с много висока скорост и постави нов рекорд на Вал Лурон (21:25 минути), благодарение на здрава смяна от Марк Солер ("Мовистар").

Решителните действия станаха на последното изкачване от висша категория Кол де Порте (2215 метра). Солер зададе високо темпо и подготви атака на Кинтана, която дойде около 10 км преди финала.

Колумбиецът бързо се откъсна и застигна Валверде, който започна да му помага.

В основната група Ромен Барде изостана около 5.5 км преди финала, а останалите започнаха да се атакуват. Първи действия предприе Роглич, но въпреки това "Скай" имаше числено предимство спрямо останалите, като Ваут Пулс и Еган Бернал водеха за своите лидери.

До края на изкачването Роглич опита още една атака, при която се видя че Фрум има проблеми и вече не можеше да следва останалите. Герант Томас започна да догонва сам съперниците си, а в последните 500 метра успя да се откъсне от Роглич и Дюмулен.

Носителят на зелената фланелка Петер Саган имаше падане след второто изкачване, изгубвайки контрол на спускането. Словакът все пак успя да се върне на велосипеда, а от отбора му "Бора" докладваха, че няма сериозни наранявания.

В четвъртък предстои преходен етап от 171 километа между Три сю Без и По, който е сравнинен характер. Денят дава шанс за изява на спринтьорите. В петък пък е решителната битка в Пиренеите, когато колоната ще изкачва известните върхове Турмале и Обиск.

dnevnik.bg