Четирикратният шампион Крис Фрум загуби 44 секунди от основните си конкуренти в 17-ия етап на "Тур дьо Франс" и имаше първия си лош ден. Британецът вече е трети в генералното класиране и шансовете му за пета титла във Франция намаляват, но това не са били единствените му проблеми от етапа в сряда.

Френската телевизия предаде, че Фрум е бил съборен от велосипеда си от полицай, спускайки се от финалната височина Кол дю Порте. След края на етапа колоездачите се спускаха към автобусите на своите отбори, които бяха в подножието на изкачването. Униформен служител от Националната жандармерия обаче не е разпознал Фрум и го е хванал за ръката, с което го е свалил.

Британецът е бил с личния си охранител, но е бил облечен със сиво яке, зарадио което полицаят твърди, че не го е разпознал. От "Скай" съобщиха, че британецът няма наранявания.

Снимки на очевидци обаче показват, че Фрум не остава доволен от действията на полицая и разменя остри реплики с него. По-късно колоездачът се връща на велосипеда си и се отправя към автобуса на своя отбор.

След 17-ия етап Фрум не даде никакви изявления. Той беше спечелен от Найро Кинтана, а съотборникът на Фрум Герант Томас увеличи преднината си за жълтата фланелка и се доближава до първа победа в Тура.

"Чувствах се много добре и единствената цел беше да защитавам преднината, която имам. Успях да натрупам още няколко секунди спрямо Дюмулен и Роглич, което е още по-добре", каза Томас.

Уелсецът добави, че още не мисли за крайната победа в Париж. Томас похвали и ездата на целия си отбор, която му помага.

"Аз съм пръв, защото отборът кара много стабилно. Позволявам си да мисля само ден за ден, защото в Тура никога не можеш да си сигурен в нищо", каза още Томас.

Той също е имал проблеми на финалното изкачване, които не бяха уловени от телевизионното излъчване. В последните 500 метра Томас направи атака, с която се откъсна от Том Дюмулен и Примож Роглич, но е бил хванат за ръката от фен зад предпазните прегради.

След 17 етапа Герант Томас води с 1.59 минути пред Дюмулен, а Фрум е трети на 2.31.

dnevnik.bg