Байерн" (Мюнхен) счупи трансферния рекорд на Мейджър лийг сокър (МЛС), след като плати 13.5 милиона долара (11.5 млн. евро) за крилото на "Ванкувър уайткепс" Алфонсо Дейвис. С различните бонуси трансферната сума за 17-годишния канадец може да нарасне до 22 милиона.

Досега най-скъпият изходящ трансфер в историята на МЛС беше на Джоузи Алтидор от "Ню Йорк ред булс" във "Виляреал". През 2008 г. испанският клуб плати 11.6 милиона долара за нападателя, който тогава беше на 18 години.

Преминаването на Морис Еду от "Торонто" в шотландския "Рейнджърс" през 2008 г. (6.6 млн.), на Мат Миазга от "Ню Йорк ред булс" в "Челси" през 2016 г. (5.8 млн.) и на Джанкарло Гонсалес от "Кълъмбъс крю" в "Палермо" през 2014 г. (5.6 млн.) са другите най-големи продажби в МЛС.

Трансферът на Алфонсо Дейвис в "Байерн" е вторият най-голям в историята на американското първенство. По-рано тази година "Атланта юнайтед" купи Езекиел Барко от аржентинския "Индепендиенте" за 15 милиона долара.

"Алфонсо Дейвис е много голям талант. Само на 17 години, той дава заявка за бляскаво бъдеще. Алфонсо вече притежава огромни възможности и затова много големи клубове го искаха. Радвам се, че той избра "Байерн", заяви спортният директор на баварците Хасан Салихамиджич.

Алфонсо дебютира в мъжкия футбол през 2016 г. Фланговият нападател има седем гола в 68 мача за "Ванкувър" и още две попадения в 11 срещи за втория тим на канадците.

Дневник