Арно Демар (FDJ) спечели 18-ия етап в Обиколката на Франция, надделявайки в един от последните масови спринтове в състезанието. Двукратният френски шампион взе втори етапен успех в Тура в своята кариера, след като преди година беше най-бърз в четвъртия етап.

Демар измина дистанцията от 171 км между Три сюр Без и По за 3:46.50 часа и средна скорост от 45.23 км/ч. Французинът взе 50-а победа в своята кариера и едва трета през 2018 г.

Спринтьорът на FDJ надви сънародника си Кристоф Лапорт и Александър Кристоф на финалната линия, след като беше изведен отлично от Якопо Гуарниери.

Носителят на зелената фланелка Петер Саган нямаше шансове да спори за етапната победа, след като ден по-рано падна тежко в едно от спусканията. Той опита да бъде в челото, но завърши осми.


"Беше трудно, не само днес, но и през последните дни. Аз обаче не спирах да вярвам, че ще спечеля. Сега останаха по-малко спринтьори и знаех, че моите шансове са по-големи. Отборът не загуби вяра в мен и аз се радвам, че се отплатих", каза Демар.

Той имаше много тежки предишни етапи, след като изоставаше много в Пиренеите и едва хвана контролното време, но в спринта показа, че се е възстановил добре.

До края на Тура ще има само още един масов спринт, който е в неделя на "Шанз Елизе".

Рано в етапа се откъсна силна група, в която личаха имената на Мат Хеймън и Люк Дърбридж ("Мичълтън Скот"), Ники Терпстра ("Куикстеп"), Тома Буда ("Директ енержи") и Гийом ван Кейрсбулк ("Ванти груп Гобер").

Те обаче не успяха да натрупат солидна преднина, защото основната група ги следеше изкъсо. Отборите на FDJ, ОАЕ и "Кофидис" водеха преследването и 20 км преди финала застигнаха бегълците.

В последните километри "Бора" държаха челни позиции, но около 3 км преди края Петер Саган изпусна извеждача си Даниел Ос. Проблеми имаха и от ОАЕ, където работеха за Кристоф, а Демар се оказа с най-добра позиция.

Французинът стартира по-малко от 200 метра преди финала и беше недостижим за останалите.

След 18 етапа Герант Томас продължава да води с 1.59 минути пред Том Дюмулен и 2.31 пред съотборника си в "Скай" Крис Фрум.

В петък предстои етап с дължина 200.5 километра, който дава последна възможност за катерачите. Колоездачите ще трябва да преодолеят шест изкачвания, сред които са легендарните Кол дю Турмале и Кол д’Обиск от Висша категория. Финалът е в Ларун след 20-километрово спускане именно от Обиск.

Дневник