Британският спорт отчита 150 млн. евро (134 млн. паунда) приходи от събития, провели се на съоръженията, използвани по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Анализът беше представен на шестата годишнина от откриването на игрите.

"Шест години по-късно е фантастично да покажем толкова значимо наследство от олимпийските и параолимпийските игри. Работата ни осезаемо повлия за международната ни репутация", каза Естер Бритън, ръководител на звеното, ангажирано с големите спортни събития в британския спорт.

"Значителният икономически ефект идва като допълнение към ползите за спортистите, които имат възможността да се състезават на родна земя. Към това прибавяме и феноменалните възможности за зрители и доброволци, които могат да се наслаждават на живото изживяване", добави Бритън.

Според информацията всяко от съоръженията, използвани за Лондон 2012, е приело след това състезание на световно ниво. Освен това стадионите и залите са открити и за широката публика, "за да могат хората да използват същите съоръжения като героите, които са ги вдъхновявали по време на олимпийските и параолимпийските игри".

Занапред целите са Лондон и Великобритания да продължат да са в центъра на големите спортни събития.

Проблемът с използването на съоръженията след края на олимпийските игри е водеща тема пред МОК. На другия полюс е Рио 2016, като там голяма част от съоръженията потънаха в разруха почти веднага след игрите.

dnevnik.bg