Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) отхвърли обжалването на бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке срещу наказанието му по обвиненията в корупция. Това потвърди решението на апелативната комисия на ФИФА от 24 юни 2016 г., когато французинът беше отстранен за 10 години от футбола и му беше наложена глоба от 100 хиляди франка.

Валке беше сред обвиняемите за множество злоупотреби със служебно положение след огромния корупционен скандал в организацията през 2015 г. Те включват нарушения при продажбата на билети за световните първенства, злоупотреби с разходи за пътуване, продажбата на телевизионни и други медийни права на занижени цени и унищожаване на доказателства.

В изявлението за медиите от КАС съобщиха, че наказанието на Валке е "напълно заслужено". Французинът, който беше дясната ръка на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, реши да обжалва наказанието си в началото на миналата година, като неколкократно заявяваше, че е невинен.

Валке заемаше поста си от 2007 г. в продължение на осем години, като преди това беше маркетингов директор в продължение на три години. Първоначално етичната комисия реши да го изхвърли от футбола за 12 години, но наказанието му беше намалено, след като ФИФА се самосезира пред апелативната комисия.

Според последвалото вътрешно разследване на организацията след скандала Валке, Блатер и бившият финансов директор Маркус Катнер са незаконно забогатели с повече от 80 милиона долара за пет години. Тримата са участвали в схема за тайно изплащане на бонуси.

Валке беше свързван и със скандала с евентуалното плащане на 10 милиона долара подкуп от Южна Африка на бившия ръководител на футбола в Централна и Северна Америка Джак Уорнър.

В края на 2017 г. французинът беше разследван от италианската полиция заедно с президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи по подозрение за подкупване на частни лица, измами, недобросъвестно управление и фалшифициране на документи.

Дневник