Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се надява на положително развитие по казуса с изпращането на спортна екипировка за Северна Корея. В момента транспортирането на оборудването е блокирано заради санкциите към комунистическата страна.

Бях вярва, че ако Съветът за сигурност към ООН направи изключение по подобие на зимните игри в Пьонгчанг, това ще помогне за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

"Подобен ход може да улесни МОК да продължи да допринася за намаляването на напрежението на Корейския полуостров чрез спорта. Благодарни сме на Съвета за сигурност на ООН, че направи изключение за екипировката, която беше доставена от МОК на севернокорейските спортисти за игрите в Пьонгчанг, и се надяваме, че то може да бъде продължено", каза Бах.

От 2006 г. Съветът за сигурност към ООН увеличи санкциите към Северна Корея, за да принуди страната да спре финансирането на ядрената си програма. Търговията с луксозни стоки е забранена, като спортното оборудване също попада в тази категория.

Бах допълни, че иска да "осигури равнопоставеност между спортистите" независимо от техния произход или държава, като екипировката ще помогне на севернокорейските спортисти да се класират и участват на следващите олимпийски игри в Токио.

dnevnik.bg