Отборът на "Форс Индия", който се състезава във Формула 1 от 2008 г. е заплашен от фалит, съобщи BBC. Заместник-шефът Боб Фърнли потвърди, че тимът вече е в администрация, като Върховният съд в Лондон е назначил синдик.

В петък от "Форс Индия" заявиха, че са изправени пред критичен момент в историята на отбора, но вярват че съвсем скоро предстои инвестиция.

Проблемите на "Форс Индия" идват от казуса около собственика и главен акционер Вижай Малия. Индиецът е с издадена заповед за екстрадиране от Великобритания, където живее, в родината му. Според властите в Индия бизнесменът дължи около 900 милиона паунда за фалита на своята авиокомпания Kingfisher през 2013 г.

Неговият дипломатически паспорт беше обявен за невалиден през април 2017 г. и оттогава Малия не напуска Великобритания.

Главният оперативен директор Отмар Шафнауер вярва в спасяването на отбора. Той заяви, че ако "Форс Индия" влезе в администация е възможно да преодолее проблемите.

Смята се, че един от потенциалните инвеститори е канадецът Лорънс Строл. Той е баща на пилота на "Уилямс" Ланс Строл и може да купи отбора. Личното състояние на 59-годишния Строл се оценява на 2.4 милиарда долара, а по непотвърдена информация той плаща на "Уилямс", за да може 19-годишният му син да кара в отбора.

Междувременно настоящият пилот на "Форс Индия" Естебан Окон е много близо до договор с "Рено" за 2019 г. Французинът, който е част от програмата на "Мерцедес" вече е постигнал споразумение със заводския тим.

Проблемите на "Форс Индия" идват в навечерието на Гран при на Унгария. Отборът не оправдава очакванията през настоящия сезон, като дели пето място с "Хаас" с по 59 точки в класирането при конструкторите. Преди година "Форс Индия" завърши четвърти със 187 точки.

Дневник