Герант Томас е шампионът в 105-ия "Тур дьо Франс", след като премина безпроблемно през триседмичното изпитание. Колоездачът на "Скай" е 64-ият победител в най-престижната надпревара и наследява съотборника си Крис Фрум, който спечели Тура в последните три години и общо четири пъти (2013, 2015-2017).

Уелсецът си осигури успеха, след като завърши трети в 20-ия етап – 31-километрово бягане по часовник между Сан Пе сюр Нивел и Еспелет. Победител в етапа стана Том Дюмулен, който измина дистанцията за 40:52 минути със средна скорост 45.51 км/ч. Световният шампион в индивидуалния часовник се представи много силно и надви звездите на "Скай" Томас и Крис Фрум.

Томас, който е на 32 години взе два успеха през 2018 г., след като триумфира в 11-ия и 12-ия етап, които завършиха на тежки изкачвания в Алпите. През останалото време уелсецът беше много стабилен и не позволи на никой да го разклати в Тура.

Томас е третият колоездач на "Скай", който печели Обиколката на Франция. Преди него това сториха Брадли Уигинс (2012) и Фрум. Уелсецът е двукратен олимпийски и трикратен световен шампион в отборното преследване на писта, но сега пренася успехите си на шосето. Дотук най-доброто му представяне в Тура беше 15-о място, което постигна през 2015 и 2016 г.


"Това е сбъдната мечта за мен. Толкова години на труд, които се отплащат. Не дойдох тук с идеята да спечеля, не вярвах до последно, но към края на състезанието започнах да вярвам. Благодаря на всички в "Скай", защото те са страхотни и без момчетата нямаше да спечеля", каза Томас след края на етапа.

Уелсецът благодари и на добрия си приятел Фрум, на когото преди това помагаше за победите в Тура.

"Крис ме подкрепяше през цялото време. Ние сме приятели, ние сме съотборници и между нас няма завист. Както аз се радвах за него, той е много щастлив за мен и пръв ме поздрави", каза още шампионът.

Той трябва да завърши в парадния 21-и етап в Тура, който е в неделя по улиците на Париж, за да вдигне победоносно ръце.

В часовника Том Дюмулен изпревари само с една секунда Крис Фрум, а Томас остана трети на 14 секунди. Холандецът, който остана втори зад Фрум в Обиколката на Италия, отново беше победен от колоездач на "Скай".

Фрум също се представи силно в етапа и си заслужи място на подиума, като ще завърши трети в крайното класиране, след като прескочи Примож Роглич.

Британецът, който спечели три поредни големи обиколки – Тура, Вуелтата и Джирото между юли 2017 и май 2018 г., сложи край на серията си. Той не успя да изравни рекорда на Еди Меркс, който е единственият печелил четири поредни. Засега Фрум отлага и влизането в клуба на петкратните шампиони в Тура.

Отборът на "Скай" отново се представи силно в етапа, след като Михал Квятковски завърши с четвърти резултат. В топ 10 влязоха още Сьорен Крех Андерсен ("Сънуеб"), Боб Юнгелс, Илнур Закарин, Примож Роглич, Марк Солер и Майкъл Хепбърн, който беше един от най-ранно стартиралите.

След 20 етапа Томас има аванс от 1.51 минути пред Дюмулен, а Фрум е трети на 2.24 минути. Това е и втори път, в който "Скай" ще имат двама колоездачи на подиума, след като през 2012 г. Брадли Уигинс спечели, а Фрум беше втори.


За Фрум това е подиум в четвърта поредна голяма обиколка. След него остана Примож Роглич, който има изоставане от 3.22 зад Томас.

В неделя предстои етап от 116 километра между Уй и Париж. Той е изцяло параден, като остава да се реши единствено битката за етапната победа между малкото останали спринтьори.

Дневник