Пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас окупираха първите две позиции в драматичната квалификация за Гран при на Унгария, 12-и кръг за сезона във Формула 1. "Сребърните стрели" нямаха шанс да се борят с "Ферари" на суха писта, но преди квалификацият заваля дъжд, който промени изцяло разпределението на силите.

Четирикратният световен шампион грабна 77-ия си полпозишън след феноменална последна обиколка. Преди нея Кими Райконен и Себастиан Фетел заемаха първите две места, но бяха изместени от пилотите на "Мерцедес".

За пети път през сезона Хамилтън ще потегли пръв след Австралия, Испания, Франция и Великобритания. Само два пъти дотук той успя да превърне полпозишъна в победа.

"Невероятно е за отбора да сме на първа редиция. "Ферари" бяха най-бързи през целия уикенд, опитвахме да бъдем близо до тях, но сега дъждът промени абсолютно всичко", каза Хамилтън след квалификацията.

Зад Хамилтън и Ботас ще стартира Райконен, а Фетел е до него на втора редица. Топ 10 допълват още Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Макс Верстапен, Брендън Хартли, Кевин Магнусен и Ромен Грожан.

Хамилтън ще опита да спечели за шести път Гран при на Унгария. Той е рекордьор на трасето "Хунгароринг", след като има пет успеха. Състезанието преди година спечели Фетел.

Първият сегмент на квалификацията беше много драматичен, след като пилотите започнаха на мокра писта. Едва към края на 20-те минути за подготовка трасето започна да изсъхва и постиженията се подобриха.

Фетел и Райконен няколко пъти промениха позициите си, докато Даниел Рикардо беше единственият, който заложи на по-твърд тип гуми – софт. Австралиецът беше на ръба до последно, но успя да запише добра обиколка в края и да продължи напред.

След първата част на квалификацията отпаднаха пилоти от четири различни тима – Щофел Вандорн ("Макларън"), Естебан Окон и Серхио Перес ("Форс Индия"), Шарл Леклер ("Заубер"), както и Сергей Сироткин от "Уилямс".

Във втората част отново заваля над "Хунгароринг", което направи условията за квалификацията много тежки. Пилотите излязоха с гуми интермедия или изцяло мокри, но не всички се оказаха подготвени.

Фернандо Алонсо, Нико Хюлкенберг, Маркус Ериксон и Ланс Строл останаха под чертата и не успяха да продължат. Проблем имаше и Рикардо, който отново беше на ръба, но този път не успя да се класира напред.

За финалната фаза обаче се класираха Карлос Сайнц от "Рено", както и пилотите на "Торо Росо" Пиер Гасли и Брендън Хартли.

Във финалните 12 минути беше още по-интересно, като до последно от "Ферари" държаха първото място. Буквално в последните обиколки условията се подобриха драстично, което позволи на двата болида на "Мерцедес" да изскочат напред.

Дневник