От Танак от "Тойота" спечели рали "Финландия", осми кръг за сезона в Световния рали шампионат (WRC). Естонецът беше най-бърз в надпреварата на 1000-те езера, както е известно състезанието. Той не изпусна водачеството от петък, за да триумфира с почти 33 секунди аванс пред втория Мадс Остберг ("Ситроен").

Победата е втора за Танак през сезона, след като спечели и рали "Аржентина". Пилотът се присъедини от този сезон към "Тойота" и се представя много силно, като се качи и два пъти на подиума.

През сезон 2018 с повече победи от Танак са единствено претендентите за титлата Себастиен Ожие и Тиери Ньовил с по три.

"Това е сбъдната мечта за мен, защото всеки пилот иска да спечели във Финландия. Колата беше страхотна през последните дни и отборът работеше много здраво. Много съм доволен", каза 30-годишният Танак.

Това е четвърта победа за него във WRC. За втора поредна година пък "Тойота" печели надпреварата след завръщането си в шампионата. Преди 12 месеца местната звезда Есапека Лапи триумфира.

Трети зад Танак и Остберг се нареди Яри-Мати Латвала. Финландската звезда на "Тойота" остана доволен от подиума след последните трудни ралита за него.

Топ 10 допълниха Хейдън Падън ("Хюндай"), Себастиен Ожие, Тему Сунинен и Елфин Еванс (тримата с "Форд"), Крейг Брийн със "Ситроен", Ньовил с "Хюндай", както и Андреас Микелсен ("Ситроен").

Танак спечели общо 12 скоростни отсечки и беше най-постоянен през уикенда. Пилотът на "Тойота" нямаше никакви проблеми по трасето, показа високо темпо и през цялото време беше в челните позиции.

Единствено в петък Танак и Остберг размениха за малко позициите си, но след това доминацията на естонеца беше пълна.

В неделния ден пилотите изминаха само четири етапа, като още в първият темпото зададе Остберг. След това Яри-Мати Латвала показа най-доброто от арсенала си и спечели два етапа, като с това стопи изоставането си от втория на само 2.5 секунди.

В последния пауър етап Рухимаки 2 всички караха много по-бързо от сутрешните минавания. Накрая обаче пилотите се подредиха както и в генералното класиране. Танак спечели със само 0.5 секунди пред Остберг, а норвежецът беше с две десети пред Латвала.

Бонус точки взеха още Тиери Ньовил и Крейг Брийн, а шести в етапа остана световният шампион Ожие.

След осем кръга Ньовил води със 153 точки пред Ожие, който има 21 по-малко. Танак е трети със 107, а далеч зад него е Есапека Лапи със 70.

Следващият старт за сезона е рали "Германия" между 16 и 19 август. Надпреварата е много различна от "Финландия", след като е изцяло на асфалт.

Дневник