Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Унгария за рекорден шести път в кариерата си. Пилотът на "Мерцедес" записа поредния си много силен резултат, който дойде след безгрешно състезание.

Той стартира от полпозишън и само за малко беше зад Себастиан Фетел по време на спиранията в бокса. Хамилтън спечели за 67-и път в своята кариера и пета през сезона. Успехът е втори пореден за британеца, който триумфира и на "Хокенхайм".

"Дойдохме тук, знаейки че "Ферари" ще са много бързи, но да спечелим е голям бонус за нас. Беше много горещо през цялото време, състезанието беше тежко, но за щастие успях да подържам високо темпо", каза след финала световният шампион.

Хамилтън обеща да продължи да тренира и да се представи силно и във втората част на сезона.

Втори зад Хамилтън завърши Себастиан Фетел, който се изкачи с две позиции в състезанието. Той стартира четвърти и за малко имаше шанс да спори дори за първото място, но грешка при спиранията в бокса го лиши от това да бъде по-близо до победителя.

Трети на подиума се качи Кими Райконен. В пети пореден старт финландецът завършва сред първите трима, след като беше трети във Франция, Великобритания и Германия, както и втори в Австрия.

След 12 старта за сезона британецът води с 213 точки, а Фетел има 189. Райконен е трети със 146 точки.

Състезанието започна без проблеми за лидерите от "Мерцедес" и Хамилтън бързо успя да се откъсне напред. Фетел и Райконен бяха близо до Ботас, но и той успя да запази позицията си. Двамата пилоти на "Ферари" обаче размениха местата си, след като във втория завой Фетел изпревари от външната страна Райконен.

Верстапен също стартира добре и успя да спечели няколко позиции в първата обиколка, но след това започнаха и проблемите му. Пилотът на "Ред бул" отпадна в петата обиколка, след като неговият болид изгуби мощност. За холандеца това беше трето отпадане през годината.

В челото нямаше никакви изпреварвания, като първият който влезе в бокса беше Кими Райконен. Той смени гумите си ултрасофт с нови софт в 14-ата обиколка, опитвайки да направи пресичаща стратегия спрямо Ботас.

От "Мерцедес" реагираха мигновено и в следващия тур финландецът също влезе в бокса.

Фетел излезе втори и започна да се движи с темпо много близо до това на лидера Хамилтън. Скоростта, която показваше пилотът на "Ферари" на нагорещената писта беше много добро и той започна да притиска съперника си.

Хамилтън влезе в бокса в 25-ата обиколка, но от "Ферари" решиха да оставят фетел на пистата. Британецът сложи средно меките гуми за уикенда софт, с които беше и пилотът на Скудерията.

Фетел изтегли много късно стопа си и го направи чак в 39-ата обиколка, когато беше с девет секунди пред Хамилтън, разчитайки на по-добро темпо в края на състезанието с гумите ултрасофт. Грешка на механиците при смяна на пред лява гума обаче забави Фетел с малко над секунда и той излезе зад Ботас.

В последните обиколки той най-накрая се приближи до Ботас и започна да го притиска, след като имаше по-високо темпо, а финландецът беше с износени задни гуми.

В 65-ата обиколка германецът атакува съперника си още от първия завой и при влизането във втори вече успя да мине пред Ботас, но затвори траекторията му, с което се получи контакт между двамата.

Рейс контролът обяви, че ще разглежда инцидента след състезанието, но така и не обяви наказание за германеца до излизането на първите трима на подиума.

Пораженията не бяха толкова големи, но Ботас загуби две места и мина дори зад Райконен. Пилотът на "Мерцедес" накрая беше изпреварен и от Даниел Рикардо.


След Гран при на Унгария има лятна пауза, а следващият старт е в на белгийската писта "Спа" на 26 август.

Дневник