Норвежецът Александър Кристоф спечели последния етап в 105-ия "Тур дьо Франс". Състезателят на ОАЕ надделя в кралския спринт на "Шанз Елизе", след като се справи с конкуренцията на Джон Дегенколб и местната звезда Арно Демар.

Той измина разстоянието от 116 километра между Уй и "Шанз Елизе" за 2:46.36 часа със средна скорост 41.78 км/ч.

"Няколко години бях много близо до това да спечеля тук в Париж, но все не успявах. Ето, че най-добрите ги няма и аз имах шанс да триумфирам. В последния километър бях малко назад, но Роберто Ферари много ми помогна и успя да ме върне в отлична позиция", каза норвежецът.

Успехът е трети за Кристоф в Тура, след като той спечели два етапа през 2014 г.

Етапът беше за спринтьори, но в последните три километра имаше няколко атаки. Даниел Ос от "Бора" и Ив Лампер от "Куикстеп" се откъснаха, като белгиецът беше хванат едва в последните 400 метра. В тях Джон Дегенколб от "Трек" имаше най-доброто извеждане, но скоростта, която Кристоф разви беше по-висока.

Финалният етап беше с параден характер до навлизане в последните осем обиколки около "Шанз Елизе". Тогава започна същинското състезаине и спора за етапната победа. Носителят на жълтата фланелка Герант Томас стигна безпроблемно до финалната линия и беше коронясан с титлата през 2018 г.

"Гледайки публиката ме побиваха тръпки още на шосето. Всичко изглежда сюрреалистично и като приказка. Още не мога да повярвам, че жълтата фланелка е моя", каза Томас след финала.

Той спечели два етапа в 105-ия Тур и наследи жълтата фланелка от съотборника си Крис Фрум, който спечели в последните три години.


В генералното класиране Томас завършва с време 83:17.13 часа, като победи с 1.51 минути Том Дюмулен. Фрум остана трети на 2.24 минути зад съотборника си.

Дневник