Световната футболна асоциация (ФИФА) трябва да се самосезира и да проведе независимо разследване заради обвиненията към Катар за саботаж на останалите кандидати за световното първенство през 2022 г. Това призова председателят на комисия за култура, медии и спорт към британския парламент Деймиън Колинс.

В неделя "Сънди таймс" публикува материал, според който през 2010 г. е започнала кампания, която да помогне на Катар да вземе домакинството на турнира. От документи се разбира, че е изтекла информация, според която Катар е използвал американска фирма за връзки с обществеността и бивши агенти на ЦРУ, за да попречи на конкурентите си. Кандидати за световното през 2022 г. бяха още САЩ, Австралия, Япония, както и Южна Корея. Според "Сънди таймс" кампанията е била насочена към САЩ и Австралия.

"ФИФА трябва да се намеси и да осигури независимо разследване. Ако катарците са нарушили правилата, трябва да си понесат санкциите", каза Колинс пред радио BBC.

Според него обвиненията са много конкретни с извадени факти в материала на британското издание. Колинс смята, че публикуваният отговор от Катар не казва абсолютно нищо.

Върховният комитет на страната имаше право на отговор, с който отхвърля всяко твърдение.

dnevnik.bg