С пет титли завърши участието на българските щангисти на европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 15 и 17 г. в Милано. В общия двубой състезателите добавиха още пет сребърни отличия, а спечелените медали в отделните движения са 28 - 12 златни, 14 сребърни и два бронзови.

Надпреварата в Милано беше квалификация за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври. Със силното си представяне българският отбор спечели втора квота за форума. Те не са поименни, като на игрите страната най-вероятно ще бъде представена от Христо Христов и Галя Шатова.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев определи представянето на състезателите като "фурор". Според него "щангите работят здраво, за да върнат старата слава на България в този спорт".

"Отличията идват дни след като Българската федерация, подкрепена от "Българския спортен тотализатор" и частната компания "Медина Мед", заплати глобата и направи възможно участието на младите наши състезатели в шампионата на Стария континент", написа Кралев във "Фейсбук".

В навечерието на първенството българската федерация по вдигане на тежести плати глобата от 250 хиляди долара, наложена заради допинг скандала в страната през 2015 г. Федерацията успя да събере парите благодарение на два рекламни договора - с Българския спортен тотализатор за 250 хиляди лева и с вносителя на автомобилни гуми "Медина мед" за 150 хиляди лева.

В Милано Карлос Насар стана шампион при 15-годишните в категорията до 69 кг. Габриел Маринов (50 кг) Георги Йочев (85 кг) и Мартин Тошев (94 кг) останаха втори.

Шампиони при юношите до 17 г. станаха Ангел Русев (56 кг) и Христо Христов (94 кг), а при девойките злато спечелиха Ивана Петрова (44 кг) и Галя Шатова (63 кг). На крачка от титлата останаха Иван Димов (50 кг) и Мария-Магдалена Кирева (69 кг).

Покрай добрите новини в неделя дойде и вестта за смъртта на Дамян Дамянов. Той беше съотборник с Милен Добрев и Величко Чолаков, които също издъхнаха преди да навършат 40 години, обяви сайтът на българската федерация.

Дневник