Профсъюзът на професионалните футболисти (FIFPro) изрази неодобрението си към физическото претоварване на играчите. От организацията посочиха, че има поне 15 футболисти, които са имали само между две и четири седмици за почивка между участието си в групите на световното първенство и първите си мачове от евротурнирите през новия сезон.

Според FIFPro това е недостатъчно време за възстановяване.

"Докато FIFPro разбира финансовото значение на Шампионската лига и Лига Европа за клубовете, здравето на тези играчи е поставено на риск заради претрупания график", се казва в обръщението на профсъюза. От организацията посочват, че футболистите са поставени под твърде голямо напрежение.

FIFPro припомня, че темата за футболния календар е на дневен ред пред ФИФА. И настоява за спешно въвеждане на задължителна почивка от поне четири седмици между края на един сезон и началото на подготовката за следващия.

Посочва се, че този срок е съобразен със заключенията в последното медицинско изследване и с мнението на играчи за футболния календар.

Наскоро организацията представи проучване, проведено сред футболисти с по повече от 50 двубоя за последните два сезона. Според 46% от тях те играят "прекалено много мачове".

Състезателите, които играят и за националните си отбори, смятат, че им е необходима почивка от поне пет седмици между сезоните, за да се възстановят напълно, като в тези срокове число не влиза предсезонната подготовка. Общо 88% искат почивка в средата на сезона, като посочват, че тогава ще са им нужни две седмици.

dnevnik.bg