Отказването на Месут Йозил от националния отбор и последвалият скандал разбуниха духовете в неподходящ момент за Германия. Големият удар понесе футболният съюз (DFB), който беше поставен в тежко положение два месеца преди избора на домакин на европейското първенство през 2024 г.

На 27 септември УЕФА ще реши коя страна ще организира шампионата. В спор за домакинството на форума са Германия и Турция - двете държави, към които Йозил изпитва споделена любов.

"Имам две сърца, едно германско и едно турско. Но за тях аз съм германец, когато побеждаваме, и пришълец, когато губим", пише в едно от изявленията на футболиста, в които той обвини медиите и футболния съюз в Германия в "расизъм и неуважение".

В основата на отказването му от националния отбор са получените нападки в страната след снимката с турския президент Реджеп Тайип Ердоган през май. Футболистът, който е от турски произход, беше обект на критики за срещата си с държавния глава, като най-голямо напрежение срещу Йозил имаше след слабото представяне на бундестима на световното в Русия.

Дълго време DFB отчиташе добрата си работа по интегрирането на имигрантите и техните семейства чрез футбола. Сега обаче един играч постави под съмнение успеха на положените усилия в тази посока и на хоризонта излезе нов проблем.

Някогашното лице на интеграционния процес в Германия може да се окаже причината, поради която страната да загуби битката за домакинството на европейското след шест години. Проблемът пред Германия е, че за пръв път УЕФА изисква от държавите кандидати да отговарят на специални изисквания в защита на човешките права според принципите на ООН.

Враг сред свои

За Турция подобен развой на събитията е в нейна полза, като страната изглеждаше в неизгодна позиция при представянето на кандидатурата през 2014 г. Някои политици в Германия дори съзряха преднамерен опит на Ердоган да използва Йозил като пионка, която да представи Германия в лоша светлина по наболялата тема за расизма и дискриминацията в Европа.

Държавният глава защити футболиста и определи държанието му "отвъд всяка форма на възхищение". "Подходът му в обръщението е напълно патриотичен. Не може да се приема подобно расистко отношение към млад мъж, който е пролял толкова пот за успеха на германския национален отбор. Това не може да се толерира", каза Ердоган, цитиран от TRT Haber.

Думите на турския президент, обвиняван в използването на недемократични способи на управление и налагането на диктатура, предизвикаха смесени реакции.

В отговор на Ердоган бившият член на Християндемократичния съюз (ХДС), който управлява Германия, Волфганг Босбах, се усъмни в решението на Йозил да повдигне темата около интеграцията в момент, в който DFB се нуждае от подкрепата на други национални федерации в УЕФА за избора на домакин на европейското.

"Дали наистина е случайност", казва Босбах. "Независимо какво стои зад снимката на Йозил и Илкай Гюндоган и сегашния скандал, президентът Ердоган трябва да престане да пречи на Германия", заяви през "Билд" депутатът от ХДС Паул Зимак.

Друг удар по амбициите на Германия да организира европейското през 2024 г. е присъствието на президента на DFB Райнхард Гриндел в центъра на скандала с Йозил. Гриндел, който ръководи процеса по кандидатурата на страната, беше обвинен в расистко отношение от футболиста, а мнозина в спортните среди поискаха неговата оставка.

Германия няма алтернатива, която да използва на мястото на Гриндел. Неговата смяна би означавала провал на кандидатурата на страната заради рисковете, които крие малкото оставащо време до избора на домакин на европейското след шест години.

В своя защита Гриндел призна, че е допуснал грешки в казуса "Йозил", но е останал наранен от личните нападки на футболиста. "Ценностите на DFB са и мои ценности. Разнообразие, солидарност, антидискриминация и интеграция са все ценности и убеждения, близки до сърцето ми", посочи Гриндел.

Пред президента на DFB предстоят трудни два месеца преди избора на домакин, в които да укрепи разклатеното доверие на членовете на УЕФА. Гриндел трябва да защити мотото на германската кандидатура "Обединени от футбола", като докаже, че скандалът "Йозил" е изключение от общата картина.

Дневник