Съвместни занимания с отборите на Русия, Белгия и Египет ще включва подготовката на българските национали за световното първенство по волейбол. Шампионатът ще се проведе от 9 до 30 септември, като България е съдомакин с Италия.

На 15 и 16 август възпитаниците на Пламен Константинов ще проведат съвместни тренировки с отбора на Русия, които ще бъдат закрити за зрителите и медиите. На 25 и 26 август националите срещат Белгия, а на 2 и 3 септември българите ще играят с Египет. Единствено вторите двубои срещу двата съперника ще бъдат с отворен достъп.

Заниманията от подготовката на волейболистите ще се проведат в зала "Конгресна" във Варна. Там българите ще изиграят мачовете си от първата фаза на световното. Националите ще открият надпреварата на 9 септември срещу Финландия от 19.30 часа.

 Днес селекционерът обяви разширения състав за световното, като осем от избраните ще отпаднат. Големият проблем пред Константинов при избора бяха многото травми на основни играчи в отбора, като диагоналът Цветан Соколов и разпределителят Георги Братоев ще пропуснат шампионата.

Под въпрос за надпреварата са посрещачът Тодор Скримов, диагоналът Боян Йорданов и централните блокировачи Николай Николов и Теодор Тодоров. Всички те попаднаха в разширения състав.

"Големият ни проблем са датите и сроковете за заявяване на играчи. Трябва да обявим група от 22 души до края на месеца, а ние за поне пет-шест човека не знаем дали ще могат да помогнат", каза Константинов преди две седмици при събирането на отбора за подготвителния лагер на Белмекен.

България е в група D на световното с отборите на Полша, Иран, Куба и Пуерто Рико, като първите четири ще продължат към втория етап. Националите ще продължат участието си в София, ако заемат едно от първите три места. Всички мачове на българите ще бъдат излъчени в ефира на Българската национална телевизия.

Разширеният състав на България за световното по волейбол:
Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров, Иван Станев
Диагонали: Боян Йорданов, Николай Учиков, Данаил Милушев, Мирослав Градинаров
Посрещачи: Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Димитър Маринков, Златан Йорданов
Централни блокировачи: Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев
Либера: Теодор Салпаров, Владислав Иванов, Петър Каракашев

Дневник