Церемониите по откриването и закриването на олимпийските игри в Токио през 2020 г. ще отразяват темите за "реконструкция" и "повторно раждане". Това обяви новоизбраният творчески директор Мансай Номура.

През последните две десетилетия церемониите на олимпийските и параолимпийските игри станаха все по-важни за страните-домакини. По този начин те показват своята история и култура, както и предават ключови послания.

Номура, който е актьор и е известен с участието си в традиционния японски комедиен театър, познат като Киоген, говори за възстановяването като акцент в церемониите.

"Ние сме живи", заяви 52-годишният японец на пресконференция. "Преживяваме войни и сме жертви на природни бедствия, виждаме разрушения и трагедии. Имайки предвид това, трябва да обърнем поглед към живота".

Номура каза, че вдъхновен от възстановителните работи в Япония след опустошителното земетресение в страната от 2011 г. Творческият директор има задачата да организира церемониите по откриването и закриването на олимпийските и параолимпийските игри около четири теми: мир, съжителство, реконструкция и бъдеще.

Без да споделя много подробности Номура добави, че прераждането ще бъде един от основните мотиви.

 Дневник