Сега е време за мъже. Това заяви капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков след неочакваното отпадане от Шампионската лига.

В сряда вечерта отборът допусна загуба с 0:1 от "МОЛ Види" в Унгария и след нулевото равенство в Разград преди седмица напусна надпреварата във втория ѝ предварителен кръг.

В телевизионното интервю след мача мениджърът Пауло Аутуори поне привидно изглеждаше спокоен. Той заяви, че е необходимо да се извлекат поуките и да не се повтарят.

Изпълнителният директор Ангел Петричев направи сходно изказване. Той изрази надежда, че отборът ще се вдигне.

Първо лошата, после и добрата новина

Ранното отпадане от Шампионската лига е лоша новина и със сигурност не е попадало в мислите на "Лудогорец". Голямата цел пред клуба беше влизането в групите на най-силния клубен турнир в Европа, защото те са източник на несравнимо повече приходи.

Какво означава за "Лудогорец" ранното отпадане от Шампионската лига

Въпреки че до постигането ѝ пътят беше дълъг, задачата беше ясно определена най-вече заради огромната разлика във финансово измерение. Всеки отбор в групите на Шампионската лига ще получи 15.25 млн. евро, като след това равенствата носят по 900 хил. евро, а победите - по 2.7 милиона.

Отпадането поставя пред "Лудогорец" нова цел - групите на Лига Европа. Ако я постигне, отборът ще заслужи сигурна сума, която обаче е далеч от парите в Шампионската лига - 2.92 млн. евро. Във втория по сила турнир равенството в групите се възнаграждава със 190 хил. евро, а победата с 570 хиляди.

Успехите в последните години "изстреляха" "Лудогорец" в напълно непознато за българския футбол поле. Клубът от Разград си осигури огромни приходи, много висок стандарт, но покрай това увеличи значително и перото си за заплати.

Финансовият отчет на клуба за миналата година показва, че приходите на клуба са надхвърлили 50 млн. лева. В него се вижда също, че "Лудогорец" е взел заем от 12.6 млн. лева, а като залог е предоставил част от основните си приходи – тези от евротурните, както и средства от продажба на Джонатан Кафу и Хосе Паломино.

Така на практика Лига Европа се превръща в изключително важна цел пред отбора. Тук идва и добрата новина за тима. За разлика от 2015 г., когато под ръководството на прясно привлечения Бруно Рибейро отборът беше отстранен от "Милсами" във втория предварителен кръг на Шампионската лига и приключи с международните мачове, сега след промените в евротурнирите отборът получава втора възможност в Лига Европа.

Там "Лудогорец" ще срещне победителя от двойката "Жрински" (Мостар) и малтийския "Валета". Но мачовете с "МОЛ Види" показаха, че отборът ще трябва да е максимално съсредоточен.

Наред с важния въпрос с приходите стои и този с играта на отбора. През лятото ръководството привлече Пауло Аутуори за мениджър, а бившият треньор Димитър Димитров си тръгна. Бразилецът започна триумфално и спечели Суперкупата след 1:0 срещу "Славия" още в първия си мач. След това дойде показното отстраняване на "Крусейдърс" с 9:0 общ резултат.

Бразилецът още тогава предупреди, че не може в следващите кръгове да се очакват подобни гръмки победи. Мачовете с "МОЛ Види" го показаха, а в тях светна и сигналната лампа. Въпреки мощната атака и наличието на класни и равностойни футболисти "Лудогорец" не успя да вкара гол на унгарците.

"След като в два мача не можем да отбележим гол, явно закономерно отпадаме. Вдигаме главите, няма какво друго да се направи. Във футбола и живота няма вчера, има само днес и утре. Нашата цел е да се върнем на победния път", каза Дяков пред БНТ при завръщането в България.

"Урокът, който ни даде този мач, е да не губим концентрация. След победите и след загубите ни остава животът. Трябва да сме умни и да не повтаряме грешките, заради които не успяхме да се класираме. Животът продължава", каза Аутуори.

Изпълнителният директор Петричев заяви: "Винаги сме намирали начин да излезем от това състояние на разочарование и да не допускаме отборът да изпадне в криза. Надявам се и този път да успеем."

dnevnik.bg