Пилотът на "Ред бул" във Формула 1 Даниел Рикардо се разделя с отбора след края на сезона, обявиха "биковете". Австралиецът, който е част от програмата за пилоти на австрийския концерн от 2008 г., до момента има 90 старта за тима. В тях Рикардо постигна седем победи и се качи на подиума 29 пъти.

Кариерата на Рикардо във Формула 1 преминава изцяло в семейството на "Ред бул", след като между 2011 и 2014 г. той караше за втория тим на "биковете" "Торо росо".

"Ние уважаваме решението на Даниел и му желаем всичко най-добро в бъдеще. От 2014 г. досега той не спира да е отдаден напълно на нашия проект, а 29-те подиума и седемте победи, които постигнахме досега, бяха невероятни", каза директорът на "Ред бул" Кристиан Хорнър.

Малко след обявяването на новината за раздялта на пилот с "Ред бул", беше съобщено, че той преминава в "Рено". Пред сайта на отбора Рикардо казва, че решението да напусне "Ред бул" е едно от най-трудните в кариерата му.

"Привличането на Даниел е много важно за нашия отбор, защото той е пилот от много висока класа. Неговият характер и харизмата, която носи ще зареди всички в "Рено" за много силни резултати", каза шефът на "Рено" Сирил Абитбул.

Във френския отбор австралийският пилот ще бъде съотборник с Нико Хюлкенбрг. Настоящият втори пилот на "Рено" Карлос Сайнц пък най-вероятно ще кара за "Макларън".

От началото на сезона Рикардо се представя по-силно от своя съотборник Макс Верстапен, като спечели два старта (в Китай и Монако) срещу един за холандеца. Австралиецът е пети в шампионата със 118 точки, докато съотборникът му има 105 и е шести. Още през 2017 г. обаче от "Ред бул" подписаха нов договор с Верстапен до края на сезон 2020.

От "Ред бул" не коментираха кой ще бъде втори пилот на отбора от следващия сезон. Възможностите са няколко като най-коментираната е Пиер Гасли, който в момента кара за "Торо росо" и се представя много силно. Французинът три пъти влезе в зоната на точките през сезона, като беше четвърти в Бахрейн, седми в Монако и шести в последния старт в Унгария.

Дневник