Вторият ден на европейското първенство по плуване в Глазгоу донесе подобряване на два световни рекорда. Хегемонът в спринтовия бруст Адам Пийти затвърди доминацията си в дисциплината и размаза конкуренцията на 100 метра.

Пийти изпревари с повече от секунда и половина сънародника си Джеймс Уилби, подобрявайки собственото си върхово постижение. Той спря хронометрите на 57.00 секунди, с 0.13 по-добро време от записаното от него на олимпийските игри в Рио.

Пийити имаше най-добра стартова реакция, а на първите 50 метра обърна с най-добър резултат. След това продължи да увеличава аванса си и се доближи до голямата си цел да след под 57 секунди на 100 метра бруст.

 "Невероятно е, много съм щастлив и наистина мисля, че резултатът ми е много добър. Европейското първенство е много силно, конкуренцията е голяма", каза Пийти след състезанието. Пийти ще участва и на 50 метра бруст.

Бронзов медал взе руснакът Антон Чупков, който завърши с 58.96.

Върхово постижение имаше и в друга спринтова дисциплина – 50 метра гръб. В нея 18-годишният Климент Колесников записа 24.00 секунди и изпревари с 0.55 секунди Роберт-Андрей Глинта.

Много силно се представи и звездата на дамското плуване Сара Шострьом. Шведката спечели и двата финала, в които участва – 50 метра свободен стил с най-добро постижение на шампионатите и 100 метра бътерфлай.

Дневник