След пауза от 85 дни след края на сезона английският футбол се завръща с традиционния мач за "Къмюнити шийлд". Днес на "Уембли" шампионът във Висшата лига "Манчестър сити" и носителят на ФА къп "Челси" ще си оспорват първия трофей за годината.

Срещата трябва да покаже в каква посока ще се развива отборът на Пеп Гуардиола, който през миналия сезон вдигна много летвата и подобри голяма част от рекордите в английския футбол. "Сити" беше в битката за четири отличия, но в крайна сметка завърши с титлата и Купата на Лигата. Сега очакванията към Гуардиола и футболистите му са още по-големи.

Единственият значим трансфер, който "гражданите" направиха през лятото беше привличането на Рияд Марез от "Лестър" за 60 милиона паунда. Халфът имаше контузия в подготовката, но се очаква днес да играе. "Сити" обаче ще бъде без Кевин де Бройне и Рахим Стърлинг.

 "Очаквам голям мач, защото "Челси" е добър отбор. Имат добър мениджър, чийто стил пасва на Висшата лига, така че аз ги разглеждам като един от фаворитите", каза Гуардиола преди срещата.

За "Челси" двубоят е ново начало и дебют за мениджъра Маурицио Сари. Той замени сънародника си Антонио Конте и ще трябва да се учи в движение, като няма опит извън Италия.

"Очаквам срещата с нетърпение, защото е първа за мен на "Уембли". Освен това искам да започнем с трофей, защото всеки старт е важен. Представянето също не трябва да се пренебрегва", обясни Сари преди срещата.

"Челси" не е печелил "Къмюнити шийлд" от 2009 г., а "Сити" от 2012. Традицията в последните сезони обаче е шампионът във Висшата лига да не стига до отличието. В предходните четири издания носителят на ФА къп се поздрави с победа, а за последният шампион, който спечели "Къмюнити шийлд" беше "Манчестър юнайтед" през 2013 г.

Двубоят между "Манчестър сити" и "Челси" е днес от 17 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт 2.

Дневник