Българският плувец Антъни Иванов завърши на последното осмо място във финала на 200 метра бътрфлай на европейското първенство в Глазгоу. Той повтори постижението си от преди година, когато беше осми във финала на световното в Будапеща.

Иванов завърши с резултат 1:57.88 минути, който беше по-слаб от постижението му в сериите и в полуфиналите. Той затвърди тенденцията да се представя по-слабо във всяко следващо плуване и този път силите му не издържаха.

За разлика от предходните си участия в Глазгоу този път Иванов не успя да направи силни последни 50 метра и беше изпреварен от представителя на Азербайджан Максим Шемберев, както и поляка Ян Швитковски.

 Участието на Иванов беше първи финал на български плувец от 21 години.

Титлата очаквано спечели Кристоф Милак, който завърши с нов рекорд на шампионатите – 1:52.79 минути. 18-годишният унгарец плуваше под графика на световния рекорд на Майкъл Фелпс, но накрая силите му не стигнаха. Той остана само на 9 стотни и от европейския рекорд на сънародника си Ласло Чех.

Среброто грабна друг унгарец Тамаш Кендереси (1:54.36), а бронзовият медал остана за италианеца Федерико Бурдисо (1:55.97).

Дневник