Японката Секаи Мори е дъщеря на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който почина през ноември 2017 г. Това е показал генетичният тест, който беше направен след eксхумацията на тялото на трикратния олимпийски шампион. Според ДНК анализа вероятността той да е баща на японката е 99.9%, съобщи турската телевизия НТВ.

Тялото на Сюлейманоглу беше ексхумирано на 4 юли. Две от неговите дъщери упорито се противопоставяха на процедурата, но турският съд я разреши. След доказването на бащинството живеещата в Япония Мори ще може да претендира за част от наследството на бившия щангист, отбеляза още НТВ.

Сюлейманоглу почина на 18 ноември, след като изкара около два месеца в критично състояние. Той претърпя чернодробна трансплантация в началото на октомври. На 11 ноември обаче отново беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив и седмица по-късно издъхна. Той беше погребан на 19 декември в Истанбул като национален герой.

Сюлейманоглу остава в историята като един от най-великите щангисти. Той е роден на 23 януари 1967 г. в българското село Птичар, Момчилградско, в семейството на български турци.

Щангистът печели три поредни олимпийски титли - две в категория до 60 килограма (Сеул '88 и Барселона '92) и една в категория до 65 килограма (Атланта '96). Той има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди.

Дневник