Реал" (Мадрид) привлече вратаря на "Челси" Тибо Куртоа, обявиха двата клуба чрез официалните си сайтове. 26-годишният белгиец ще подпише договор до лятото на 2024 г., а представянето му на "Сантяго Бернабеу" ще е в четвъртък от 14.00 ч.

Трансферната сума не беше обявена, но според медиите в Испания е 35 милиона евро. Като част от сделката полузащитникът на "Реал" Матео Ковачич ще играе в "Челси" под наем до края на сезона.

Сините вече намериха заместник на Куртоа, чийто договор изтичаше догодина. По-рано днес лондонският клуб активира клаузата за откупуване на вратаря на "Атлетик" (Билбао) Кепа Арисабалага, която е на стойност 80 милиона евро.

Арисабалага ще се превърне в най-скъп вратар в историята на футбола. 23-годишният испанец ще подобри рекорда на бразилеца Алисон Бекер, който по-рано това лято премина от "Рома" в "Ливърпул" срещу 72.5 милиона евро.

Куртоа се завръща в Испания след четиригодишно прекъсване. Белгиецът беше в "Атлетико" (Мадрид) под наем от "Челси" между 2011 и 2014 г.

Куртоа изигра 154 мача за "дюшекчиите", като беше с основна заслуга за спечелването на четири трофея, включително титлата в Примера дивисион.

Той грабна два пъти и наградата "Самора" за най-добър вратар в испанското първенство - през 2013 и 2014 г.

Преди четири години Куртоа се завърна в "Челси", който го купи от "Генк" за 9 милиона паунда през 2011 г.

Белгиецът записа 154 мача с екипа на лондончани, като два пъти спечели титлата във Висшата лига, а през 2017 г. беше удостоен с приза за вратар на сезона в Англия.

Куртоа се представи много силно на световното първенство в Русия. Той помогна на Белгия да стигне до историческо трето място и беше избран за най-добър вратар в турнира.

Дневник