Българката Милена Миткова не успя да прескочи квалификациите на скока на дължина на европейското първенство по лека атлетика в Берлин, завършвайки на 20-о място. Тя завърши с резултат 6.29 метра, който направи в третия си опит. Преди това Миткова преодоля 6.25 метра, а във втория си опит записа фаул.

Квалификационната норма за влизане във финала 6.67 м се оказа непосилна за българката. Само шест състезателки успяха да преодолеят директната кота – Ивана Шпанович, Шара Проктър, Малайка Михамбо, Лорейн Южен, Хади Саня и Настася Миранчук-Иванова. Във финала влязоха още шест по резултат, които бяха с постижения между 6.65 и 6.61 метра.

"Не съм доволна, разбира се. Много исках да постигна личен резултат, защото знам, че беше в моите възможности, но квалификациите са тежко състезание. Доста от фаворитките не можаха да се доближат до личните си резултати за сезона, за съжаление така се получи и при мен", каза Миткова след състезанието.

Според нея причината да не влезе във финала е, че на европейското опитите са само три.

"Може би една от причините е това, че този сезон скачам най-добре в шести опит, а тук бяха само три опитите. Не успях да се събера в тези три опита да покажа най-доброто от себе си. Пошегувах се със себе си, че дойдох тук с последен резултат, а пък всъщност си тръгвам 20-а, което може би не е толкова зле. Но ще запомня участието си в Берлин с добри емоции."

Дневник