Българинът Венцислав Айдарски се класира на 18-о място в плуването на 10 км в открити води на европейското първенство в Глазгоу. 27-годишният състезател преодоля олимпийската дистанция за 1,50:40.5 ч. Той изостана с 1:12.3 мин. от олимпийския и световен шампион Фери Вертман, който спечели златния медал.

В надпреварата участваха 36-ма плувци, 35 от които стигнаха до финала. Вертман стигна до втората си индивидуална европейска титла на 10 км в открити води по много драматичен начин. Той преплува дистанцията за 1,49:28.2 ч., а същото време даде и шампионът на 5 км в Глазгоу Крищоф Расовски.

Фотофинишът обаче отреди златото да отиде при 26-годишният холандец, който вече държи всички големи отличия в тази дисциплина. Бронзовият медал отиде при германеца Роб Муфелс, който завърши за 1,49:33.7 ч.

С това плуване приключи участието на Айдарски в Глазгоу. Българинът участваше и на 5 километра, където зае 21-а позиция сред 24-ма завършили.

Холандската доминация в плуването в открити води беше затвърдена от Шарън ван Рувендаал, която спечели златния медал в 10-те километра при дамите. Олимпийската шампионка финишира за 1,54:45.7 ч., като изпревари италианката Джулия Габриелески (+7.3 сек.) и сънародничката си Есмее Вермюлен (+41.7 сек.).

Ван Рувендаал спечели втората си европейска титла в Глазгоу след триумфа на 5 км и общо трета в кариерата си след златото в 10-те километра преди четири години в Берлин.

До края на европейското остават три състезания в плуването в открити води. В събота е отборната надпревара, а в неделя са стартовете на 25 км при мъжете и жените.

Дневник