Русия спечели класирането по медали на европейското първенство по плуване в Глазгоу. Руските състезатели спечелиха 26 отличия, от които десет златни, десет сребърни и шест бронзови.

Домакините от Великобритания останаха на втора позиция с девет европейски титли и общо 24 медала. След страхотен последен ден плувците на Италия заеха третото място с шест златни, пет сребърни и 11 бронзови отличия.

По четири европейски титли спечелиха Унгария, Франция и Швеция. Украйна се окичи с три златни медала, Германия - с два, а Швейцария - с един. В шампионата бяха раздадени 43 комплекта медали, а 21 страни си тръгнаха с отличия.

Русия започна последния ден с един златен медал преднина пред Великобритания - 8 срещу 7. Британците се изравниха със "сборная", след като Бенджамин Прауд спечели европейската титла в плуването на 50 метра свободен стил.

Прауд стигна до златото с време 21.34 секунди. Само на десет стотни от него остана българинът Кристиан Голомеев, който се състезава за Гърция. Бронзовият медал отиде при италианеца Андреа Вергани, който финишира за 21.68 секунди.

Юлия Ефимова обаче бързо върна Русия еднолично на върха, след като затвърди тоталната си доминация в бруста. 26-годишната състезателка прибави злато на 50 метра към титли на 100 и 200 метра. Британката Имоджен Кларк завърши втора, а бронзът остана за италианката Адриана Кастильони.

Така битката за първото място в класирането по медали трябваше да се реши от последните две дисциплини в програмата - щафети на 4х100 метра съчетано плуване при мъжете и жените.

Мъжете донесоха девето злато за Великобритания в директен дуел с Русия. След впечатляващ втори пост на Адам Пийти щафетата на домакините постигнаха категорична победа. Те поставиха нов рекорд на европейските първенства - 3:30.44 минути, като изпревариха Русия с 1.59 секунди и Германия с 3.08 секунди.

Анастасия Фесикова, Юлия Ефимова, Светлана Чимрова и Мария Каменева обаче бяха още по-категорични по пътя към златото при дамите. Великобритания беше начело след първия пост, но Ефимова беше неудържима в бруста и осигури близо три секунди аванс, които Чимрова и Каменева с лекота удържаха.

Русия също постави рекорд на шампионатите - 3:54.22 минути. Дания се пребори за сребърните медали с пасив от 2.47 секунди, а Великобритания остана с бронз след изоставане от 2.69 секунди.

Последният ден обаче принадлежеше на италианските плувци, които спечелиха три златни медала - на Пиеро Кодиа на 100 метра бътерфлай, на Маргерита Панциера на 200 метра гръб и на Симона Куадареля на 400 метра свободен стил.

Шведката Сара Шьострьом е най-силно представилият се плувец в индивидуален план. Тя спечели четири златни медала поединично - на 50 и 100 метра свободен стил и на 50 и 100 метра бътерфлай. Ефимова и Куадареля взеха по три индивидуални европейски титли.

Пийти беше най-успешният състезател при мъжете. Британецът спечели четири златни медала - индивидуално на 50 и 100 метра бруст, както и с мъжката и смесената щафета в съчетаното плуване. Той постави и един от двата световни рекорда в Глазгоу - 57.10 секунди на 100 метра бруст.

Другият беше дело на руснака Климент Колесников - 24.00 секунди на 50 метра гръб. 20-годишният състезател направи страхотно първенство, като спечели и златото на 100 метра гръб с нов световен рекорд за младежи - 52.53 секунди. Той грабна и два бронзови медала с мъжката и смесената щафета на Русия в съчетаното.

Дневник