Гръцкият тийнейджър Стефанос Циципас сложи край на победната серия на Новак Джокович. 19-годишният тенисист изигра впечатляващ мач и победи шампиона от "Уимбълдън" с 6:3, 6:7 (5), 6:3, за да се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.

Циципас доминираше през цялата среща, като даде само две точки за пробив на Джокович и нито веднъж не загуби подаването си. В същото време гъркът имаше цели десет шанса в сервис геймовете на сърбина. Четирикратният шампион в Канада спаси осем от тях, но това се оказа недостатъчно да спре устрема на младия си съперник.

Циципас имаше три точки за пробив още в първия сервис гейм на Джокович. Носителят на 13 титли от Големия шлем обаче се спаси и изравни за 1:1. В шестия гейм обаче сърбинът изостана с 0:40 и този път гръцкият му съперник се възползва. Той уверено удържа пробива аванс и спечели първия сет с 6:3.

Във втория сет сервиращите взеха комфортно първите десет гейма. При 5:5 Циципас поведе с 40:15 и стигна до два поредни "скрити" сетбола. Джокович обаче се измъкна от трудната ситуация. Стигна се до тайбрек, в който сърбинът реализира ранен минипробив за 2:0, който задържа до края.

Циципас не се поддаде на разочарованието, след като загуби втория сет, без да даде шанс за пробив на съперника.

Той проби още в първия сервис гейм на Джокович, след което на два пъти отрази точки за връщане на пробива и сложи точка на спора след 2.17 часа.

В спор за място на полуфиналите Циципас ще се изправи срещу победителя от мача между миналогодишния шампион Александър Зверев и руския квалификант Данийл Медведев.

Другият четвъртфинал в долната половина на схемата противопоставя Григор Димитров срещу Кевин Андерсън.

Дневник