Новият сезон в Националната футболна лига (НФЛ) е близо до началото си, а още преди започването на двубоите отново се разрази скандал между състезателите и американския президент Доналд Тръмп. През миналата година държавният глава критикуваше много футболистите, които протестираха по време на американския химн, коленичейки на тревата.

Ситуацията се повтаря и сега, след като няколко от състезателите в НФЛ го направиха преди част от двубоите от предсезонната подготовка. Не закъсня и реакцията на Тръмп, който използва профила си в "Туитър".

"Играчите в НФЛ го направиха отново – коленичат, когато трябва да са изправени гордо за националния химн. Няколко състезатели от различни тимове искат да покажат възмущението си от нещо, което самите те не могат да определят", написа американският президент.

Протестите на футболистите започнаха след полицейско насилие над представители на малцинствата. Първият, който изрази несъгласието си по този начин беше бившият куотърбек на "Сан Франциско 49ърс" Колин Каперник. По-късно това стана масово явление, а Тръмп призова за уволнение на играчите.

Преди началото на новия сезон ръководството на НФЛ заяви, че футболистите трябва да останат прави по време на химна. Ако не искат, могат да бъдат в съблекалните.

"Футболните мачове са за хората, които плащат много пари да ви гледат и да се наслаждават. Повечето от парите, които вие получавате са точно от феновете. Затова си намерете друг начин да протестирате, останете прави по време на нашия химн или получете наказание, като бъдете лишени от пари", добави Тръмп.

През тази седмица се играха няколко мача от предсезонната подготовка, в които имаше протестни действия. Малкълм Дженкинс и Де’Ванте Босби от "Филаделфия ийгълс", заедно с Маркис Гудуин от "49ърс" и Робърт Куин от "Маями долфинс" вдигнаха юмрук по време на химна. Кени Стилс и Албърт Уилсън от "делфините" пък решиха да коленичат.

Двамата бяха подкрепени от Колин Каперник в "Туитър". Стилс обясни, че ще продължи да изразява позицията си. "Важно е да продължим да говорим за това и да има диалог. В момента 60% от затворниците в САЩ са цветнокожи", каза уайд ресийвърът на "делфините".

Дневник