Третият от миналия сезон във Висшата лига "Тотнъм" започна с победа участието си в шампионата през тази година. "Шпорите" надиграха "Нюкасъл" като гост на "Сейнт Джеймсис парк" с 2:1 като всички голове паднаха преди почивката. Ян Вертонген и Деле Али бяха точни за "Тотнъм", а за "свраките" се разписа испанецът Хоселу.

Трите точки бяха най-добрата новина за лондонския клуб, който не впечатли с представянето си. В големи периоди от двубоя футболистите на Маурисио Почетино допускаха грешки, а в защита липсваше синхрон.

Двата тима се срещнаха в първия кръг, както и преди година, когато срещата завърши 2:0 за "Тотнъм".

"Шпорите", които станаха единственият отбор, който не привлече нови играчи през лятото, успя да стигне до успеха благодарение на класата на играчите си. Маурисио Почетино избра да започне с всичко най-добро, независимо че футболистите му се завърнаха от почивка преди седмица. Всички, които бяха на световното първенство започнаха в стартовите 11 и се видя, че все още не са в оптимална форма.


Въпреки това "Тотнъм" се нуждаеше от едва осем минути, за да открие резултата. След центриране на Ериксен от корнер Давинсон Санчес игра с топката и я отклони към другия централен защитник Ян Вертонген, който се разписа.

Първоначално съдията Мартин Аткинсън не реши да бърза, зачитайки попадение, но след сигнал от технологията на голлинията, посочи центъра. Повторенията показаха, че топката преминава зад линият с едва 9 милиметра преди стражът на "свраките" Дубравка да я избие.

За Вертонген голът беше първи във Висшата лига от март 2013 г. Белгиецът сложи край на серия от 161 двубоя в елита без гол.

"Нюкасъл" обаче успя да отговори много бързо и по-малко от три минути след попадението на Вертонген изравни. Точно 149 секунди бяха нужни на "свраките", за да се разпишат, като в 11-ата минута Хоселу изравни.

Той засече с глава центриране на Мат Ричи от десния фланг, като беше изпуснат от централните защитници на "шпорите".

Вихреното темпо през първото полувреме продължи с още един гол в началните 20 минути. В 18-ата минута Деле Али се разписа с глава след центриране на Серж Орие. Халфът на "Тотнъм" беше забравен от защитата в черно-бяло и изскочи непокрит, като вратарят Дубравка нямаше никакви шансове да реагира.

Али се разписа в 32-и мач във Висшата лига в кариерата си, като преди двубоят на "Сейнт Джеймсис парк" "Тотнъм" никога не беше губил мач, в който халфът бележи.

До почивката нови опасности пред двамата вратари нямаше. Съставите отправиха само три точни удара, но и трите се превърнаха в голове. През втората част "Нюкасъл" излезе малко по-напред и опита да притисне гостите.

Още в самото начало Мохамед Диаме имаше отличен шанс, но удари гредата след удар с левия крак. След това последваха силни минути за "Тотнъм", като три пъти Муса Сисоко изскочи в наказателното поле, но при първите два случая Дубравка впечатли с ефектни спасявания.

След 60-ата минута "Тотнъм" имаше проблем с физическата си форма, като напълно очаквано футболистите на Почетино се измориха. Те започнаха да изостават и да бъдат далеч от противниците си, а освен това се дръпнаха в задни позиции, за да бранят аванса си.

Едва след влизането на Саломон Рондон на терена "Нюкасъл" отново започна да има преимущество, най-вече заради физическата сила на венецуелеца. Пред него се откри и най-добрият шанс за "свраките", след като в 85-ата минута Шелви го изведе, но ударът на Рондон рикошира във Вертонген и се отби в гредата.

Дневник