След девет години и 102 мача с националния отбор на Испания Жерар Пике обяви, че слага край на международната си кариера. Централният защитник повече няма да играе за "Фурия роха", с която стана световен шампион през 2010 г., а две години по-късно вдигна и европейската титла.

Футболистът на "Барселона" отбеляза пет гола в мачовете си за Испания.

В последните години Пике често беше освиркван от сънародниците си, след като изрази категоричната си позиция в подкрепа на искащата независимост Каталуня. Роденият в Барселона защитник искаше да се откаже още през 2016 г., когато беше призован да го направи от феновете на Испания след един квалификационен мач.

Заради категоричната си позиция Пике често беше критикуван от редица клубове. Съперникът на "Барселона" "Реал" (Мадрид) пък веднъж дори го нарече сепаратист.

"Говорих с Луис Енрике преди няколко дни. Той ми се обади, за да провери дали ще продължавам да играя за отбора, но говорихме много честно и директно", каза Пике.

Централният защитник описа времето си в испанския отбор като красиво приключение. Пике е на 31 години и иска да се насочи изцяло към изявите си с екипа на "Барселона".

"Щастлив съм, че имах шанс да спечеля европейската и световната титла. Това е мечта за всеки играч, но сега е време да се фокусирам изцяло върху "Барселона". Имам още няколко години във футбола и смятам да им се насладя напълно", завърши защитникът.

Дневник