Световният №1 Рафаел Надал спечели пета титла през сезона, след като триумфира в турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. Испанецът надви сензацията от Гърция Стефанос Циципас с 6:2, 7:6 (4) за 1.43 часа.

За втори път през сезона двамата се срещнаха във финален мач, след като в Барселона испанецът отново надви младия си съперник.

Дотук в Торонто Циципас пречупи четирима играчи от Топ 10, след като победи последователно Доминик Тийм, Новак Джокович, Александър Зверев и Кевин Андерсън. На последното стъпало обаче гръцкият тенисист нямаше сили да се пребори със световния №1. Циципас отпразнува и 20-ия си рожден ден в мача.

В първия сет Надал реализира два пробива, които му помогнаха да контролира лесно първата част. Испанецът спечели подаването на съперника си в третия гейм, след като го направи и в петия, за да дръпне с 4:1. До края на частта той даде само един гейм на Циципас и поведе с 1:0 след само 35 минути.

Вторият сет беше много по-оспорван, въпреки че Надал реализира пробив още в началото. След това действията се развиваха гейм за гейм, преди в десетия гейм Циципас да върне пробива. Стигна се до тайбрек, в който испанецът показа по-здрави нерви.

В мача Надал реализира четири аса срещу три за гръцкия си съперник. Въпреки двете си двойни грешки испанецът беше по-съсредоточен и спечели 94% от точките на първия си сервис.

Титлата е пета за световния №1 през сезона. Той триумфира за трети път в надпревари от сериите "Мастърс", след като го направи в Монте Карло и Рим. Освен това Надал спечели титлите в Барселона и на "Ролан Гарос". Общо в надпреварите от ранкинг 1000 Надал има 33 трофея.

През следващата седмица испанецът започва участието си на още един от "Мастърс" турнирите – този в Синсинати, където е поставен под №1.

Дневник