Нигерия и Гана могат да бъдат изхвърлени от международния футбол заради държавна намеса в дейността на местните федерации. Двете страни получиха последно предупреждение от ФИФА и ултиматум да разрешат проблемите си в близките дни.

Проблемът на Нигерия е свързан с управлението на федерацията, за което се борят избраният за президент през 2014 г. Амаджу Мелвин Пиник и самообявилият се за такъв по-късно Крис Гива. В различни периоди двамата няколко пъти окупираха офисите на местната футболна централа, като в някои случаи бяха използвани хора от полицията и държавните служби.

Гива заведе дело във Върховния федерален съд на Нигерия, който отмени всички актове, резолюции и решения на избрания преди четири години изпълнителен комитет на федерацията. ФИФА обаче държи "легитимно избраното ръководство" да поеме управлението на нигерийския футбол.

"Бюрото на ФИФА реши, че ако до обед на 20 август управлението на Нигерийската футболна федерация не бъде върнато на легитимния изпълнителен комитет под ръководството на президента Амаджу Мелвин Пиник, федерацията ще бъде изключена с незабавен ефект", обяви ФИФА във вторник.

"Санкцията ще бъде вдигната едва тогава, когато федерацията, оглавявана от президента Пиник и генералния секретар Мохамед Сануси, потвърди, че си е върнала контрола върху организацията и нейното седалище", се казва още в съобщението.

От международната футболна федерация допълниха, че евентуалното наказание няма да се отрази на участието на нигерийския национален отбор в провеждащото се в момента световно първенство за девойки до 20 години.

Гана пък получи последно предупреждение за изключване заради опит за закриване на местната футболна федерация. Главният прокурор на върховния съд в страната е внесъл такова заявление, като според ФИФА това е нарушение на чл. 14 и чл. 19 от правилника й, забраняващи външна намеса в делата на националните асоциации.

"При тези обстоятелства, ако до обед на 27 август заявлението за започване на ликвидация на Ганайската футболна федерация не бъде оттеглено, тя ще бъде изключена с незабавен ефект. Отстраняването ще бъде отменено едва след оттеглянето на горепосоченото заявление и след като ФИФА получи писмено доказателство за това", обясниха от международната футболна федерация.

dnevnik.bg