Треньорът на Григор Димитров Дани Валверду очаква положителна втора половина на сезона от своя възпитаник. Венецуелският наставник даде интервю за радио ATP Tour преди началото на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати, в което обясни какви са плановете на българина.

Димитров започва участието си в Синсинати в сряда вечерта с мач срещу Миша Зверев във втория кръг.

"Целият лагер на Григор идва тук, в Синсинати, в много добро настроение. Определено сезонът на трева не беше много успешен, но това се дължеше и на трудните съперници още в началото – той загуби от Новак (Джокович) в Куинс, а после от Стан (Вавринка) в първия кръг на "Уимбълдън". В последните седмици Григор имаше шанс да направи анализ и да види какво не се получава, също така да тренира много добре и да се подготви за оставащата част от сезона", каза Валверду.

Според наставника на Димитров е било много важно той да си вземе почивка след тежкото начало на сезона и изтощителните шест месеца.

"Той поработи много над физическото си състояние, защото за неговата игра това е много важно. Също така се върнахме към някои от основните елементи в последните седмици. Неговият кондиционен треньор го подготви максимално добре за това, което ни предстои. Разбира се, никога не знаеш какво ще се случи до края на сезона", обясни венецуелецът.

Валверду изрази и мнение, че когато Димитров не се намира в оптимално физическо състояние, играта му не е на най-високо ниво.

"Не мисля, че напрежението върху Григор тук е по-голямо от другите места. Да, в Синсинати той спечели първата си голяма титла, връща се като шампион, но ако искаш да вървиш напред, трябва да се справяш с подобни ситуации. Много е важно за него, защото се чувства добре в Синсинати, харесва му обстановката. Тази седмица е много по-различна от US Open."

"Той е много суеверен, мога да кажа, че и аз съм такъв. Не бих казал обаче, че правим нещата по същия начин, както през миналата година, с разлика, че е в същата стая, както преди година. Може би ходим и на същите места да ядем", пошегува се Валверду.

В Синсинати българинът ще защитава 1000 точки за световната ранглиста. Според Валверду обаче това не трябва да бъде основната мисъл на Димитров за надпреварата.

"За мен всяка година и всеки турнир започва от нулата. Далеч по-важна за мен е надпреварата за Лондон (финалния турнир), отколкото ранглистата. Разбира се, във всеки турнир трябва да се стараеш да взимаш максимума, но не само да гледаш колко точки трябва да защитаваш от предходния сезон. Да гледаш в миналото не ти носи позитиви."

"Определено задачата да се класираме отново за турнира в Лондон е много трудна. Мисля, че има и обективни причини да няма толкова точки този сезон – Григор имаше много тежки съперници в последните месеци. Много често се нуждаеш от малко късмет в ранните кръгове, за да натрупаш самочувствие за големите срещи. Григор е такъв, че му трябват три-четири мача, в които да влезе в ритъм."

Треньорът на Димитров не бърза да се радва след отказването на Рафаел Надал от турнира в Синсинати. Според него българският тенисист има тежки съперници, през които трябва да премине.

Дневник