С нов подход и промени, свързани със системата за видеоповторения, ще започне новият сезон в Бундеслигата. Германският футболен съюз (DFB) се надява да направи съдийските видеопрегледи по-разбираеми за зрителите на стадионите.

Подобрени графики ще информират запалянковците относно разглежданата ситуация и отсъденото решение впоследствие. Реферите ще продължат да се допитват до системата в случаите, когато има съмнение за гол, нарушения в наказателното поле, санкциониране с картон на играч и сбъркана идентичност при изгонване.

Зрителите няма да имат възможност да гледат видеоповторенията на големи екрани на стадионите, както беше на световното в Русия.

През миналия сезон системата за видеоповторения беше използвана за пръв път в Бундеслигата. През първата половина от сезона технологията често водеше до объркване по трибуните и понесе доста критики от играчи и треньори.

В определени моменти използването на системата доведе до грешно тълкуване на правилата, но постепенно съдиите и футболистите се нагодиха към видеоповторенията.

"Реферите бяха започнали да вземат решения на терена и не разчитаха на технологията. Разбираме, че със системата работят хора и отсъжданията не са със стопроцентова точност, но искаме да подобрим качеството им", каза Луц Фрьолих, председател на съдийската комисия към DFB.

През март клубовете в Бундеслигата одобриха използването на системата и през новия сезон. Той започва на 24 август с домакинство на шампиона в последните шест години "Байерн" срещу "Хофенхайм".

Dnevnik.bg