Световният шампион Франция оглави първото място в ранглистата на ФИФА след последното ѝ обновяване. "Петлите", които точно преди месец триумфираха за втори път в историята си със световната купа, се изкачват с шест позиции.

Съставът на Дидие Дешан има 1726 точки, само с три повече от Белгия. "Червените дяволи" правят скок с една позиция, след като на шампионата в Русия завършиха на третото място.

На трета позиция е Бразилия с 1657 точки, като южноамериканците бележат спад с едно място. Останалите в топ 10 са: Хърватия (1643), Уругвай (1627), Англия (1615), Португалия (1599), Швейцария (1597), както и Испания и Дания (с по 1580 точки). Всички бележат скок в класацията с изключение на бразилците, Португалия и Швейцария.

Световният шампион отпреди четири години Германия напусна топ 10 след краха си на финалите в Русия. Съставът на Йоахим Льов напусна световното още в груповата фаза, оставайки на последно място в потока си след Швеция, Мексико и Южна Корея. Германците вече са 15-и, след като преди световното в Русия бяха на върха в ранглистата.

За Германия 15-ото място е третото най-ниско за последните 25 години. За последно тимът беше извън първите десет през 2005 г., когато за кратко заемаше 16-о място. През 2004 г. Бундестимът беше 19-и.

Топ 10 очаквано напуска и друг отбор, който не оправда очакванията на световните финали – Аржентина. Лионел Меси и компания вече са 11-и, след като отстъпват шест позиции. От първите 20 в световната ранглиста само един отбор запазва мястото си без промяна и това е Холандия.

Преди световните финали "лалетата" бяха 17-и и остават на това място.

Националният отбор на България е 47-и в ранглистата на ФИФА, като бележи скок с две позиции. Съставът на Петър Хубчев беше 43-и преди година, което е и средната позиция, която заема, откакто ранглистата на ФИФА беше въведена. Активът на България е 1416 точки.

Домакинът на световното първенство Русия пък е този с най-голямо придвижване напред. Сборная, която игра четвъртфинал на турнира, вече заема 49-ото място след като се изкачва с 21 позиции. Най-голям спад пък бележи Египет, който губи 20 места и вече е 65-и.

Dnevnik.bg