Предпоследният уикенд на август по традиция дава началото на шампионата на Италия – Серия А. И след като дълги години всички погледи бяха вперени основно другите първенства от Топ 5 лигите, сега Серия А приковава погледите най-вече заради трансфера на Кристиано Роналдо от "Реал" (Мадрид) в посока "Ювентус". Присъствието на нападателя при "бианконерите" ги прави не само един от най-силните отбори в Европа, но вдига много акциите и на Серия А в желанието на първенството да се завърне на водеща позиция.

През лятото отборите в Калчото реализираха общо 706 трансфера на стойност 1.14 милиарда евро. Това е сериозно увеличение спрямо предходните години, а и за пръв път Серия А прескача границата от 1 милиард евро за трансфери, с което се доближава до средствата инвестирани във Висшата лига.

Първият кръг в Италия обаче беше помрачен от трагедията в Генуа със срутването на моста "Моранди". Това доведе до отлагане на срещите на двата местни тима и двубоите "Милан" – "Дженоа" и "Сампдория" – "Фиорентина" няма да се играят през уикенда. Всички мачове от кръга пък ще започват с минута мълчание.

Титла за "Ювентус"? Въпросът е кога

Въпросът титла за "Ювентус" не стои на дневен ред, след като отборът спечели отличието в последните седем сезона. Основната интрига е кога ще бъде гарантирано Скудетото, след като през миналия сезон тимът се бореше до последно с "Наполи".

Според експертите в Италия задачата пред Масимилиано Алегри и футболистите му е да спечелят титлата максимално рано, за да се концентрират върху Шампионската лига, което е истинската цел.

Освен привличането на Роналдо от "Ювентус" бяха изключително активни и похарчиха общо 256.9 милиона евро. От сумата 117 милиона отиде за португалеца, но бяха купени още Жоао Кансело от "Валенсия", Дъглас Коста от "Ювентус", вратарят Матия Перин и Леонардо Бонучи, който се върна след година в "Милан". Със свободен трансфер пък пристигна Емре Джан.

"Желанието на "Ювентус" винаги е било да се развива като клуб и отбор и трансферът на Роналдо го показва. Ние взехме много качествени футболисти, които ще ни помогнат да постигнем целите си. Виждам, че тези играчи искат да печелят всеки мач, имат голям глад за успехи", каза треньорът Масимилиано Алегри в навечерието на първия мач.

Съставът на Алегри изглежда перфектно балансиран като има равностойни футболисти на всеки пост. Единствено дългогодишният лидер Джанлуиджи Буфон напусна, но всички останали от големите имена са в тима.

Има ли конкуренция в Италия

През миналия сезон "Наполи" завърши на четири точки зад шампиона "Ювентус", след като в момент от кампанията водеше. Четири кръга преди края неаполитанците победиха "бианконерите" в директен спор, но веднага след това направиха две поредни грешки и "Ювентус" си гарантира седма поредна титла.

И сега "Наполи" е считан за основният съперник на тима от Торино, най-вече защото запази ядрото си от играчи. Напусна обаче треньорът Маурицио Сари, който взе в "Челси" със себе си един от важните футболисти на тима Жоржиньо. Всички други звезди обаче са на "Сан Паоло", а новият треньор Карло Анчелоти знае как да постига резултати.

Третият от миналия сезон "Рома" се подсили с опитните Стивън Нзонзи и Хавиер Пасторе, а големият удар, който се очаква от "вълците" е след идването на таланта от "Аякс" Джъстин Клуйверт. "Рома" обаче ще трябва да се справя без Алисон и Раджа Наинголан, които бяха продадени.

"Мисля, че "Ювентус" са с едни гърди пред всички останали не само заради привличането на Роналдо, но защото имат отбор, който дълги години играе заедно. При тях не стои въпроса да продават най-добрите си играчи, докато всички останали имаме подобни ситуации. Въпреки това влизаме в новия сезон с огромна амбиция и желание за битка. Не сме се предали предварително", каза треньорът на римските "вълци" Еузебио Ди Франческо.

Миланските грандове "Интер" и "Милан" по традиция бяха активни на трансферния пазар. "Нерадзурите", които от есента се завърщат в Шампионската лига, взеха Наинголан за 38 милиона, както и аржентинския нападател Лаутаро Мартинес от "Расинг" за 16 милиона. За много по-скромни суми бяха привлечени и други качествени играчи като Шиме Върсалко от "Атлетико" (Мадрид) и Кейта Балде от "Монако".

"Милан" похарчи 122 милиона евро за Матия Калдара, Саму Кастийехо, Никола Калинич, Гонсало Игуаин, Диего Лаксал, Фабио Борини и Тимуе Бакайоко, с надежда да се стабилизира. "Росонерите" имаха бурно лято и защото първоначално бяха извадени от евротурнирите, но в крайна сметка спечелиха обжалване и ще играят в Лига Европа.

Активни бяха още от "Лацио" и "Фиорентина", които обаче не извадиха големи средства, а заложиха на количеството в селекцията си.

След тригодишно изгнание в долните дивизии в Серия А се завръща "Парма", а другите два тима, които влязоха в елита са "Емполи" и "Фрозиноне". Те заеха местата наизпадналите "Кротоне", "Верона" и "Беневенто", докато един от тимовете новаци през миналия сезон "СПАЛ" успя да запази мястото си.

В България мачовете от Серия А ще бъдат излъчвани в каналите на "Макс Спорт".

Програма за първия кръг в Серия А
18 август 19 ч.
"Киево" – "Ювентус"
От 21.30 ч.
"Лацио" – "Наполи"

19 август от 19 ч.
"Торино" – "Рома"
От 21.30 ч.
"Болоня" – "Спал"
"Емполи" – "Каляри"
"Парма" – "Удинезе"
"Сасуоло" – "Интер"

Dnevnik.bg