Висшата лига е подала иск срещу телевизионния канал от Саудитска Арабия BeoutQ, който излъчва нелегално мачове от английския шампионат. Ръководството на Лигата е сезирало Европейската комисия, обръщайки се към направлението на дирекция "Търговия". В иска на Висшата лига се включва и френското първенство Лига 1, като двата шампионата искат помощ за разследване срещу незаконното излъчване.

Телевизионният канал от Саудитска Арабия излъчва срещи от елитните първенства на Европа, а също така предаваше и световното първенство. Това беше незаконно, след като в страната нямаше действащ договор за пряко излъчване на срещите.

Правата за световното първенство се държаха от катарската телевизия beIN. Каналът обаче е блокиран в Саудитска Арабия заради дипломатическата криза и бойкота на държавите в Персийския залив срещу Катар.

В иска на Висшата лига и Лига 1 става ясно, че BeoutQ се разпространява в мрежата на кабелния оператор ArabSat. Първоначално това беше отречено от компанията, но проверка на Cisco Systems, Nagra и Overon, доказа, че ArabSat предлага BeoutQ на абонатите си.

Срещу BeoutQ вече има заведено дело от BeIN, която твърди, че сигналът ѝ се краде незаконно.

"Пиратските предавания атакуват икономически спорта и ние трябва да се обединим в нашата борба срещу тази практика. Помолихме ArabSat и Саудитска Арабия да се намесят, за да спрат пиратството на нашето съдържание", каза изпълнителният директор на Лига 1 Дидие Куило.

От Висшата лига пък казаха, че това е само началото. "Това е само една от мерките, които предприемаме, за да разрешим този много сериозен проблем. Осъществяваме значителна програма за борба с пиратството в редица държави, за да защитим авторските права на лигата и нашите клубове".

Dnevnik.bg