Роджър Федерер и Новак Джокович ще излязат един срещу друг във финалния мач в турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Едно от най-великите съперничества в тениса ще бъде подновено след повече от две години, в които двамата не са играли.

За последно носителите общо на 33 титли от Големия шлем се срещнаха в полуфиналите на Australian Open 2016, когато Джокович победи. Сърбинът и швейцарецът имат общо 45 мача един срещу друг, а Джокович води с 23 срещу 22 победи.

До мач №46 се стигна, след като двамата спечелиха срещите си от полуфиналите в Синсинати.

Джокович се справи с Марин Чилич в много оспорван мач – 6:4, 3:6, 6:3, който продължи 2.33 часа. Срещата премина през много обрати, но все пак бившият №1 успя да победи.

Сърбинът реализира ранен пробив в първия сет, който му позволи да вземе предимство, което не изпусна до края. Макар да имаше няколко трудни сервис гейма Джокович затвори сета, но веднага след това допусна срив.

Чилич поведе с 3:0 във втората част, а след това записа още един пробив, за да увеличи аванса си до 5:1. Точно тогава дойде събуждането на Джокович, който взе два поредни гейма, връщайки пробива преди да даде сета при 3:6.

В решителната трета част двамата си размениха по един пробив в четвърия и петия гейм, при които Джокович поведе с 3:2. Ключов се оказа осмият гей, в който сърбинът отново успя да спечели подаването на съперника си, а след това сервира убедително, за да се класира на финал.

Това е едва трети финал за Джокович през 2018 г., след завръщането му от контузия. Дотук той има победа и загуба, след като в Куинс отстъпи на Чилич, а на "Уимбълдън" надви Кевин Андерсън.

Сърбинът продължава и преследването на кариерата "Златен Мастърс", след като Синсинати е единственият турнир от категорията 1000, който липсва в колекцията му. Дотук Джокович има успехи в Маями, Канада, Индиън Уелс, Рим, Париж, Мадрид, Шанхай и Монте Карло.


Съперникът му във финала Федерер имаше доста по-лесна задача в полуфиналния си сблъсък. Маестрото стигна до последния двубой, след като Давид Гофен се отказа. Белгиецът имаше проблеми в лакътя и рамото, които го принудиха да напусне корта.

Това се случи в началото на втория сет, когато резултатът беше 1:1.

Федерер спечели първата част след тайбрек. Двамата играха много стабилно и не допускаха никакви грешки, като едва в 12-ия гейм зрителите на централния корт станаха свидетели на първите точки за пробив. Швейцарецът имаше три възможности пред себе си, но Гофен успя да се защити, пращайки сета в тайбрек.

В него белгиецът започна с минипробив, но Федерер отговори с две поредни точки на сервиса на Гофен. След това увеличи преднината си до 4:1, преди да даде две точки на съперника. Последва ново силно представяне на швейцара, с което той затвори тайбрека със 7:3 точки.

Във втория сет двамата си размениха по един гейм, а в началото на третия Гофен обяви, че не може да продължи участието си. Белгиецът записа седма загуба в осмия си мач срещу Маестрото.

За швейцареца това е шести финал през годината, след като дотук той спечели титлите в Australian Open, Ротердам и Щутгарт, а загуби в Хале и Индиън Уелс.

Федерер ще излезе общо за своя 150-и финал в кариерата и 48-и в турнир от сериите "Мастърс". Дотук в Синсинати Маестрото има седем титли и никога не е губил на финал.

Двубоят между Новак Джокович и Роджър Федерер е в неделя вечер от 23 часа.

Dnevnik.bg