Шампионът "Лудогорец" спечели дербито с ЦСКА от петия кръг на Първа лига, надделявайки над червените с 1:0 в Разград. Единственият гол в мача вкара Вандерсон в 21-ата минута, наказвайки колективна грешка на вратаря и защитата на гостите.

Двубоят беше изпълнен с нервни моменти и повече битка, като качествените изпълнения останаха настрана заради залога. Червените загубиха за пръв път през сезона, след като до момента имаха четири поредни победи. Това е и първият мач, в който тимът на Нестор Ел Маестро не се разписа.

За "Лудогорец" победата е втора поредна след тази над "Витоша" преди седмица. Седемкратният шампион се реваншира и за поражението си от "Локомотив" (Пловдив) в предишното си домакинство.

Успехът на "Лудогорец" над ЦСКА остави "Левски" на върха в Първа лига. След пет кръга сините са с 13 точки, с една повече от червените. "Лудогорец" излезе трети с 10.

Мениджърът на "Лудогорец" Пауло Аутуори направи интересни промени в титулярния си състав, в който се завърна звездата Марселиньо. Бившият играч на ЦСКА Антон Недялков започна като централен защитник на мястото на Рафаел Форстър, който пък беше извън групата.

ЦСКА заложи на сигурност в средата на терена, където Нестор Ел Маестро заложи на трима – Кристиян Малинов, Рубен Пинто и Жанио Бикел. Плеймейкърът Тиаго Родригес беше изместен на левия фланг, а останалите в атака бяха Кирил Десподов и Мауридес. В последния момент от групата заради контузия отпадна Божидар Чорбаджийски.

Двубоят започна с много високо темпо и доста агресия от двата тима. Още преди да са изтекли две минути Дяков фаулира грубо Десподов в средата на терена, но се отърва без картон. В петата минута официално предупрежение пък получи Малинов.

Първият точен удар в мача беше дело за ЦСКА в 10-ата минута. Мауридес обаче не успя да затрудни по никакъв начин Хорхе Броун. Само три минути по-късно "Лудогорец" отговори с изстрел от пряк свободен удар на Марселиньо. Той беше избит от Черниаускас, а при добавката Вандерсон прати топката в аут.

Постепенно ЦСКА притъпи натиска на "Лудогорец" и опита да изнесе играта в по-предни позиции, но оставяше доста празни пространства в своята половина. Футболистите в червено оголиха фланговете си и платиха в 21-ата минута.

Пас на Перейра за Десподов беше пресечен от Натанаел, който без да се бави изведе Вандерсон на десния фланг зад гърба на защитата. Черниаускас излезе предвидливо и първоначално спря нападателя, след което реши да продължи да го пресира, а не да се върне на голлинията си.

Вандерсон без да се бави се завъртя и с левия крак прати топката в опразнената врата – 1:0.

В ситуацията защитата на ЦСКА допусна няколко грешки, като освен, че се оголи, нито един от бранителите в червено не се върна на голлинията, за да покрие излизането на Черниаускас.

До края на първата част ЦСКА имаше една възможност на сметката си, но изстрел на Тиаго по диагонала не беше голяма трудност за Броун.

На почивката Ел Маестро извади Жанио Бикел, за да пусне Едвин Джеси, а ЦСКА заигра с двама нападатели. Въпреки това червените не успяха да наложат контрол над мача. Те останаха с човек по-малко в средата на терена, където "Лудогорец" вече имаше предимство.

Освен това шампионите започнаха умело да използват фланговете особено отдясно, където Мисиджан имаше преимущество срещу младия Ангел Лясков, който за капак беше и с картон.

Едва четвърт час преди края ЦСКА се активизира и удари греда. Това стана след изненадващ удар на Тиаго от фаул, а топката кацна върху гредата. Малко по-късно Хорхе Броун сам си създаде проблеми, след като изритвайки топката удари Светослав Дяков в гърба. От ЦСКА обаче не се възползваха в ситуацията.

До края Мауридес имаше две добри възможности, но не успя да се възползва.

Двубоят завърши с нерви между бразилския нападател на червените и Козмин Моци. Двамата цял мач водеха здрава битка, а Мауридес два пъти искаше и дузпа заради намеси на румънския защитник. В края пък реакцията му беше предизвикана от провокация на Моци към феновете на ЦСКА.

Dnevnik.bg