Новак Джокович стана първият тенисист в историята, който печели титлата от всички девет турнира от серията "Мастърс". Сърбинът триумфира в надпреварата в Синсинати след победа в два сета над Роджър Федерер с 6:4, 6:4 за само 1.25 часа.

По този начин Джокович става първият, който постига т.нар. "Златен Мастърс".

Той печели 31-а титла от най-високата категория на мъжкия тенис, като по този показател изостава единствено от Рафаел Надал. Джокович добавя ново отличие към трофея от "Уимбълдън", който спечели наскоро.

Сърбинът надделя над Федерер за 24-и път в 46-ия помежду им. Двамата се срещнаха за пръв път от 2016 г. насам, а Джокович затвърди завръщането си сред големите, след като имаше много трудни 12 месеца.

Седемкратният шампион в Синсинати Федерер загуби за пръв път във финален мач в американската надпревара. Джокович пък прекъсна серията си от пет загуби във финали в Синсинати, след като досега дори нямаше спечелен сет.

В срещата сърбинът реализира едва 12 уинъра, но ключов се оказа фактът, че той имаше само 16 непредизвикани грешки. При Федерер статистиката беше 22 уинъра и 39 непредизвикани грешки.

"Досега нямах титла, а това е един от любимите ми турнири. Роджър, благодаря ти, че най-накрая ми разреши да спечеля. Ти си най-големият, който е играл някога нашия спорт", обърна се Джокович към подгласника си.

По пътя към титлата той се справи и с миналогодишния шампион Григор Димитров. Двамата играха в рамките на два дни, след като сблъсъкът им от третия кръг беше спиран заради дъжда.

"Седмицата беше много трудна, защото имах доста тежки мачове срещу добри съперници,но благодаря на моя отбор, който ме подготви по най-добрия начин", добави още сръбският тенисист.

Срещата започна с труден сервис гейм на Федерер, който даде две възможности за пробив на съперника си, но все пак успя да излезе от трудната ситуация благодарение на разнообразния си сервис.

След това двамата започнаха малко по-лесно да печелят своите подавания, като това продължи до шестия гейм. При резултат 3:3 Джокович проби, което се оказа решаващо до края на първата част. Той затвори сета с 6:4 след само 38 минути, с което прекъсна серията си от загубени сетове във финали в Синсинати.

Вторият сет беше много по-различен, след като Маесрото отговори и взе първите два гейма, пробивайки Джокович, за да поведе с 2:0. Сърбинът обаче се съвзе много бързо и върна пробива, а след това отново спечели подаването на 37-годишния швейцарец в седмия гейм.

Подобно и на първата част до края Джокович не допусна изненада, а в последния гейм Федерер показа загуба на концентрация, допускайки лековати грешки.

"Поздравления, Новак, за това историческо постижение. Ти си човек, който вдъхновява много хора и любителите на тениса", каза Федерер след края на срещата.

Освен титлата Джокович продължава и изкачването си в световната ранглиста. От понеделник той ще заема №7 в света, след като прави скок с три места. Той застава пред Григор Димитров, който пада до осмото място в света заради това, че не защити своите 1000 точки от миналата година.

Федерер остава №2 в ранглистата, докато водач с 10040 точки е Рафаел Надал, който не участваше в Синсинати.

Дневник