Българските тенисистки Виктория Томова и Елица Костова не успяха да прескочат първия кръг в квалификациите на US Open и напуснаха надпреварата. Двете най-високо класирани българки в ранглистата на WTA отстъпиха съответно на Антония Лотнер и Фиона Феро.

Костова, която е №183 в света, взе сет на французойката Феро и се бореше здраво, но не издържа. Двубоят продължи час и 53 минути, а след 1:6, 5:7, 4:6 28-годишната българка отстъпи на №130 в света, която е на 21 години.

Първият сет не се разви никак добре за Костова, която допусна ранен пробив за 1:3, след което не успя да вземе нито един гейм повече. Във втората част имаше множество обрати, но все пак българката показа по-здрави нерви и се наложи със 7:5.

В решителният трети сет имаше общо пет пробива, но французойката взе подаването на Костова в деветия гейм, което се оказа решаващо.

Костова не успя да повтори класирането си от 2016 г., когато стигна третия кръг на квалификациите. До момента българската тенисистка няма влизане в основната схема на турнир от Големия шлем.

Успех нямаше и първата ракета на България при дамите Виктория Томова. Българката, която беше поставена под №28 в пресявките издържа на корта само 59 минути срещу германката Антония Лотнер – 1:6, 1:6.

Представителката на Германия, която е на 26 години се справи експресно с 23-годишната Томова, независимо че е по-назад от нея в световната ранглиста (151 срещу 139-о място).

Лотнер взе първата част само за 29 минути, като за отрицателно време поведе с 5:0 преди да даде един гейм на Томова. Последва нова серия от четири поредни гейма, за да може германката да поведе с 3:0 във втория сет. Тогава Томова реализира пробив, но той беше върнат мигновено, което окончателно пречупи съпротивата на българката.

В последните две години Томова стигаше третия кръг на квалификациите в Ню Йорк. В предишния турнир от Големия шлем – "Уимбълдън" тя влезе в основната схема, където загуби във втори кръг от Серена Уилямс.

През 2018 г. Томова имаше още едно влизане в основната схема – Australian Open, където загуби в първия си мач.

Дневник