Ръководството на Българския футболен съюз в лицето на президента Борислав Михайлов обяви подкрепата си за кандидатурата на Александър Чеферин за втори мандат начело на европейския футбол. Словенецът заема поста начело на УЕФА от 2016 г., като на конгреса в Рим през февруари 2019 г. футболните федерации на Стария континент ще гласуват в изборите за ръководство.

"Скъпи г-н президент, драги приятелю, за мен е чест формално да обявя подкрепата на Българския футболен съюз за Вашата кандидатура на конгреса на УЕФА през февруари. Единодушното мнение на ръководните фактори на БФС е, че Вашият мандат начело на централата бе белязан от изключително развитие от гледна точка на мащаба и успеха на националните и клубните състезания, както и от силната страст, която демонстрирате в опитите си да запазите играта честна и неопетнена", пише в писмото на Михайлов, публикувано от БФС.

Михайлов и Чеферин не крият добрите си отношения, като президентът на УЕФА беше на официално посещение в България през декември 2017 г. Президентът на БФС е и член на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа. Михайлов е още президент на комисията за развитие и вицепрезидент на футболната комисия.

При посещението си преди година Чеферин обеща на българския футбол 3 милиона евро за изграждане на футболна инфраструктура. По време на неговия мандат УЕФА отпусна и средства за строежа на базата на националния отбор.

Кандидатурата на Чеферин за втори мандат начело на УЕФА беше издигната от родината му Словения във вторник. Други шест страни пък обявиха подкрепата си за настоящия президент – Дания, Норвегия, Фарьорски острови, Исландия и Швеция.

Дневник