Лудогорец" победи "Торпедо" (Кутаиси) с 1:0 като гост в Лига Европа и взе ценна преднина преди последното си препятствие пред груповата фаза на турнира. Вандерсон отбеляза единственото попадение за българския шампион на стадиона в Тбилиси и доближи тима от Разград само на 90 минути от пето участие в групите на европейски турнир.

Бразилецът се разписа, подобно на двубоя с ЦСКА преди няколко, използвайки един от добрите шансове на отбора си. Вандерсон беше точен в добавеното време на първата част.

"Лудогорец" обаче не впечатли с изявите си, като в пореден мач при Пауло Аутуори показа, че трудно вкарва повече от един гол. В големи периоди от първата част българските допускаха колебания при изнасянето на топката или прекалено лесно я даваха на грузинците.

Вратарят Хорхе Броун също не беше убедителен и няколко пъти действаше много рисково пред наказателното си поле. Българският тим обаче пропусна да победи много по-убедително "Торпедо", след като показа, че е много по-добрият състав.


Пауло Аутуори пусна същия състав, който няколко дни по-рано победи ЦСКА в мач от Първа лига. Шампионите обаче действаха разконцентрирано и доста пъти даваха топката прекалено лесно на съперника си.

Не бяха изтекли и две минути, когато "Торпедо" успя да вкара в мрежата на Хорхе Броун. Централният защитник Азацки засече топката след центриране от фаул, а аржентинският вратар н "Лудогорец" не се намеси добре, допускайки тя да мине под плонжа му.

За щастие на българския шампион съдията Хюсеин Гьочек отмени попадението заради засада на Азацки.

В началните минути "Торпедо" действаше със самочувствие и опитваше да пресира "Лудогорец". Четирима и на моменти дори петима футболисти на грузинците стояха близо до защитниците на българския шампион и ги принуждаваха да играят с дълги подавания, което не водеше до нищо опасно.

Едва след 15-ата минута "Лудогорец" започна да стига до вратата на "Торпедо". Няколко пъти Марселиньо и Мисиджан обстрелваха грузинския вратар, но ударите им не намериха целта. Веднъж след корнер Густаво Кампаняро стреля с глава, но също се размина с гол.

Българският тим се оголваше и в своята половина, като в 25-ата минута четирима нападатели на "Торпедо" излязоха срещу трима в зелено, но не успяха да намерят вярното решение.

Само в един случай вратарят на "Торпедо" Роин Квахсвадзе трябваше да се намесва, но го направи добре и спаси удар на Върджил Мисиджан.

Вместо това Хорхе Броун продължи с неубедителните си изяви, когато трябваше да изнася топката. Камерите дори уловиха Аутуори да се държи за главата след поредната грешка на аржентинеца.

Всичко отиваше към нулево равенство на почивката, когато Вандерсон се оказа на точното място и откри резултата. Марселиньо изведе хитро сънародника си между няколко футболисти на "Торпедо", той нахлу в наказателното поле и с плътен удар с левия крак от около 6 метра нямаше проблеми да вкара – 0:1.

Втората част започна с нови проблеми за Броун, който беше излязъл от вратата си, но нападател на "Торпедо" не успя да го прехвърли.

Все пак през вторите 45 минути футболистите на Пауло Аутуори действаха по-добре в предни позиции и няколко пъти стигнаха до опасности пред Квахсвадзе. Първо Клаудиу Кешеру имаше добра възможност да удвои, но не се възползва.

Най-чистото положение беше в 64-ата минута, когато Върджил Мисиджан излезе срещу вратаря на "Торпедо", но той се справи и спаси.

В последните 20 минути "Лудогорец" действаше на контраатака, а единственият път, в който "Торпедо" стигна опасно близо до вратата на българския тим беше след 75-ата минута. Тогава Моци извърши фаул малко пред наказателното поле, но ударът на нападател на "Торпедо" срещна стената.

Реваншът между "Лудогорец" и "Торпедо" е след седмица в Разград.

Дневник